FOTO: KOZICA Znate kako izgleda na tanjuru, a evo je i u svom prirodnom okruženju!

Predivna kozica koja je ujedno i najveća kozica koja nastanjuje Jadransko more i Sredozemlje a u najnovije vrijeme dobila je i konkurenciju u vidu invazivne vrste američke kozice Penaeus aztecus (Ives, 1891) koja je slične veličine a počela se pojavljivati u Jadranu o čemu je pisao nedavno Pero Ugarković.

Kozica, Melicertus kerathurus (Forskal,1775) preferira područja manje slanosti pa sam je susretao oko ušća Neretve, u Malostonskom kanalu (gdje se i lovi u većim količinama nego u ostalim jadranskim područjima), u Prokljanskom jezeru i kanalu koji ga spaja s morem, Prosika (spoj Vranskog jezera s morem) te podvelebitski kanal ali u svim područjima osim Neretve i Malostonskog kanala samo sporadično.

Nisam je nikad sreo oko vanjskih otoka što ne znači da tamo ne obitava a ulovljena je na čak 700 m dubine, dok sam ih ja sretao od 12-50 m dubine!

Noćni je lovac, a danju je skrivena u rupama ili ukopana u pijesak. Spektakularan je ulov za nas koji volimo fotografiju .

Boja repne peraje je duginih boja i u svojem jurcanju za plijenom ticala drži niz tijelo te čim se osjeti ugrožena krene sa ukopavanjem u pijesak i već nakon nekoliko sekundi samo joj oči vire iz pijeska.

Znao sam je viđati na zadarskoj ribarnici ali uglavnom kao sporadičan ulov mrežama i koćama.

Đani Iglić

PROČITAJTE JOŠ:

RAKOVI JADRANA Izložba stručnjaka i strastvenog ljubitelja podmorja, Pere Ugarkovića | | Morski HR
Prva izložba u nizu povodom serije izložbi “NA RUBU PEŠKARIJE 2020.” je “RAKOVI JADRANA”, autora Pere Ugarkovića. Pero Ugarković, strastveni ljubitelj podmorja, autor je mn
Na naslovnici svjetskog časopisa fotografija našeg istraživača s Instituta za oceanografiju
Na naslovnici vodećeg svjetskog časopisa u istraživanju rakova Crustaceana, osvanula je fotografija Pere Ugarkovića s Instituta za oceanografiju u Splitu. Kod otoka Blitvenice na 150 metara dubine ulovljen je rak Parasquilla ferussaci (Roux, 1828) što je prvi i jedini takav nalaz zabilježen u Jadranskom moru. Ova vrsta izrazito se rijetko