Koristite li skupe parfeme, moguće je da se prskate - kitovim izmetom!

Ambergris - sekret ulješure - od davnina je korišten za poboljšanje i učvršćivanje delikatnih i nestalnih mirisa. Upravo zbog tih svojstava koristi se u proizvodnji parfema.

Ambergris ili sivi amber je čvrsta, voskasta zapaljiva supstanca, mutno sive ili crne boje koja posjeduje osebujan animalistički puderasti miris, sa slatkastom nijansom mošusa i mora. Radi se o sekretu koji proizvodi kit ulješura.

Dok je svjež, ambergris je tamne boje, rijedak i neprijatnog mirisa. Pod utjecajem morske vode i sunca poprima svjetliju boju, od srebrno-sive do zlatno-žute nijanse, sve dok na kraju ne postane potpuno bijel.

Foto: Screenshot / YouTube

Tada i njegov miris dobija profinjenu i blagu, slatkastu zemljanu notu. Stoga je od davnina bio korišten za poboljšanje i učvršćivanje delikatnih i nestalnih mirisa. Naime, njegovom upotrebom postiže se njihova dugotrajnost.

Može ga se naći kako pluta po površini mora ili nanesenog na obale, a ponekad i u samom abdomenu kita. Najviše ga ima u Atlantskom Oceanu, na obalama Brazila i Madagaskara, na obalama Afrike, Istočne Indije, Kine, Japana, Indije, Australije i Novog Zelanda.

Zbog svojih svojstava korišten je u proizvodnji parfema od najranijih vremena. U Africi i Kini cijenili su ga 1000 godina p.n.e. Stari Egipćani koristili su ga kao tamjan, dok su ga Grci stavljali u vino da bi pojačali njegovo djelovanje.

Koristio se kao supstanca za proizvodnju parfema na Bliskom Istoku i Rimskom Carstvu. Arapi su ga cijenili i kao lijek za srce i glavu. U azijskoj kuhinji korišten  je kao začin.

Ambergris se i danas koristi u proizvodnji parfema, ali zbog cijene i smanjenog obima lova na kitove, sve su češće biljne zamjene dobivene iz biljaka koje posjeduju ambrein, mirisnu supstancu ambergrisa, kao što su Labdanum, Monarda i Angelika.

B.K.