Korištenjem morske trave u ishrani krava i ovaca, smanjuju se emisije metana i do 80 posto!

Goveda na irskim i britanskim farmama hranit će se morskim algama u sklopu projekta čiji je cilj smanjenje njihove emisije metana za gotovo trećinu. Ispitivanje, koje vode znanstvenici sa Sveučilišta Queen’s u Belfastu, uključivat će morske alge prikupljene iz Irskog i Sjevernog mora koje se dodaju stočnoj hrani na farmama koje sudjeluju u projektu.

Istraživanja u Australiji i SAD-u već su pokazala da hrana u obliku morskih algi može dovesti do dramatičnog smanjenja – do 80% – plinova koje krave i ovce ispuštaju podrigivanjem i nadimanjem. Međutim, u tim su eksperimentima korištene crvene morske alge koje rastu u toplijim klimama.

Znanstvenici s Instituta za globalnu sigurnost hrane (IGFS) u Queen’su rekli su da crvene morske alge također sadrže visoke razine bromoforma, za koje se zna da oštećuju ozonski omotač. Autohtone morske alge u morskom području oko Velike Britanije i Irske obično su smeđe ili zelene i ne sadrže bromoform, javlja RTE.

Foto: Pixabay

Dodatne zdravstvene prednosti za životinje

Znanstvenici IGFS-a ističu da je ta autohtona alga također bogata aktivnim spojevima zvanim florotanini, koji se nalaze u crnom vinu i bobicama, koji djeluju antibakterijski i poboljšavaju imunitet. Rekli su da bi stoga hrana mogla imati dodatne zdravstvene prednosti za životinje.

Institut je uključen u dva projekta za procjenu učinkovitosti dodatka hrani za goveda na bazi morskih algi. U jednom od njih, morske alge će od početka 2022. godine biti dodavane stočnoj hrani na bazi trave na farmama mliječnih krava u Sjevernoj Irskoj.

Uz procjenu emisija metana iz goveda i mliječnih goveda, oba projekta će procijeniti nutritivnu vrijednost raznih domaćih morskih algi, njihov učinak na produktivnost životinja i kvalitetu mesa.

Voditeljica IGFS-a Sharon Huws, profesorica znanosti o životinjama i mikrobiologije na Školi bioloških znanosti, rekla je kako očekuje da će kombinirano istraživanje pokazati smanjenje emisije stakleničkih plinova za najmanje 30%.

– Znanost je tu. Korištenje morskih algi prirodan je, održiv način smanjenja emisija i ima veliki potencijal za povećanje. Nema razloga zašto ne bismo mogli uzgajati morske alge, jer to bi također zaštitilo biološku raznolikost naše obale. Ako britanski farmeri žele ispuniti model s nultom emisijom ugljika, stvarno moramo početi provoditi ovakvu vrstu istraživanja u praksi. Nadam se da će istraživanja uskoro moći pružiti potrebne podatke i sigurnost za vlade da krenu naprijed – kazala je Huws.

Foto: Unsplash

Britanski lanac supermarketa Morrisons planira se do 2030. u potpunosti opskrbljivati ​​britanskim farmama bez ugljika.

– Kao najveći kupac britanske poljoprivrede, vrlo smo svjesni svoje uloge u podršci i inspiraciji poljoprivrednika s kojima radimo, kako bismo im pomogli u postizanju ciljeva u održivoj poljoprivredi. Podržavajući ovo istraživanje, isprobavamo ovaj prirodni pristup smanjenju emisija u okoliš i poboljšanju kvalitete proizvoda od govedine – kazala je voditeljica odjela za poljoprivredu u Morrisonsu, Sophie Throup.

D.G.