KONZERVATORI ZAPREPAŠTENI Grad Rijeka dao obojiti brod Galeb u žive boje

RIJEKA – Brod Galeb kojeg je Ministarstvo kulture proglasilo kulturnim dobrom Republike Hrvatske, preuređuje se u kraljevačkom brodogradilištu Dalmont, a na njemu su dosad izvršeni mnogi radovi, uključujući i farbanje u temeljnu crvenu boju, nakon čega je pala odluka da se njegovoj turbulentnoj prošlosti doda malo živosti i za budući život.

Grad Rijeka dobio je 68,9 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava kako bi ga preuredio u brod muzej. Da se radi o svojevrsnom dragulju tadašnje brodogradnje svjedoče i radnici brodogradilišta Kraljevica, koji vrijedno rade na restauraciji i tvrde kako se tajna dugovječnosti Galeba krije upravo u načinu na koji su brodovi građeni prije 80-ak godina.

– Na zaprepaštenje konzervatora, Grad Rijeka dao je obojiti brod Galeb u žive boje, na spomen na poznatog riječkog slikara Voje Radoičića – objavio je idejni začetnik ove ideje, profesionalni ronilac, podmorski fotograf i autor brojnih knjiga o podmorju i brodskim olupinama, Danijel Frka.

Akademski slikar o kojem je riječ, bio je redoviti član Hrvatskog društva likovnih umjetnosti Rijeka i Zagreb, živio je i do svoje smrti 2017. godine radio u Rijeci, a imao je više od 160 samostalnih izložbi u zemlji i svijetu. Dobitnik je brojnih nagrada, a osim po živopisnim bojama, bio je poznat po opusu vezenih slika na dekorativnim krpama za kuhinjske zidove.

– Zafrkavali smo se sin i ja, pa smo došli na ideju da bi se cijela ova priča mogla malo obojati u žive boje. Galeb to zaslužuje – priča za Morski HR o ideji koju su objeručke, prihvatili i u Gradu Rijeci.

P.S. Naravno, ako netko još nije shvatio, radi se o prvotravanjskoj šali. Nadamo se da se ne ljutite i da ste ipak – nasjeli… 🙂

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

BROD MUZEJ Ovako danas izgleda Galeb, doznajemo kako teče obnova