Konzerva puna blagodati: Ova namirnica čuva srce, štitnjaču, kosti, zube i kožu

Za sardine možemo sa sigurnošću reći da su jedna od najomiljenijih namirnica koju konzumiramo doslovno iz konzerve. Zapravo, srdele u našem jeziku postaju sardine onda kad se iz mora 'presele' u male limene kutije.

I gospodarski i nutritivno veoma su važna riba, koja se počela konzervirati još početkom 19. stoljeća, prvo je to bilo u staklenim posudama, a onda, kad je tehnologija to omogućila, u limenkama.

Mnogima možda nisu omiljene, ali sardine su zaista vrlo korisne za normalno funkcioniranje organizma, piše Poslovni.hr

Obiluju Omega 3-masnim kiselinama

Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svijetu. Sadrže i EPA i DHA, dvije vrste esencijalnih masnih kiselina koje tijelo koristi za smanjenje upale, što onda rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od kroničnih bolesti.

Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u liječenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti. Također, povoljno djeluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo kolesterola i triglicerida.

Čuva zdravlje kostiju

Zbog velike količine kalcija, sardine vam mogu pomoći da sačuvate zdravlje kostiju ali i zbi. Ustvari sva sitna plava riba, pa tako i gavun i inćun, obiluje kalcijem. Oni, kao i sardine sadrže mekane koščice koje niti ne primjećujemo kada ih jedemo, a upravo te sićušne kosti predstavljaju izvanredan izvor kalcija.

Neka istraživanja pokazuju kako je apsorpcija kalcija iz sitne plave ribe usporediva s apsorpcijom kalcija iz obranog mlijeka. Stoga s pravom možemo tvrditi da je sitna plava riba opasan konkurent mlijeku kada je u pitanju sadržaj kalcija.

Sadržaj kalcija u 100 g Sardina (konzerva, ocijeđena) tako bi bio 550 mg.

Osim kalcija, sardine obiluju vitaminom D, koji ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcija u tijelu, pridonosi jačim kostima i zdravim zubima, jamči mišićni tonus, a sada se sve više govori i o njegovim protektivnim svojstvima od respiratornih infekcija. Taj moćni antiinfektivni nutrijent mogao bi nam biti od pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Čuva zdravlje štitnjače

Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad štitnjače.

Osigurava tijelu dovoljnu količinu vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 može izazvati simptome poput oštećenja živaca, oštećenja mentalne funkcije, poteškoće u snabdijevanju stanica kisikom i kronični umor. Redovnom konzumacijom sardine, nadomjestit ćete nedostatak ovog vitamina koji je ključan za pravilno funkcioniranje cijelog organizma.

Smanjuje apetit

Vrlo hranjiva namirnica koja će vam osigurati osjećaj sitosti i do nekoliko sati.

Kontrolira razinu šećera u krvi

Sardine su prepune zdravih masti i proteina, koji djeluju na usporavanje apsorpcije šećera u krvi. Kombiniranje hrane s visokim udjelom proteina i masti, poput sardina, s ugljikohidratima može usporiti oslobađanje glukoze (šećera) u krv, pomažući u naglim oscilacijama šećera.

Konzumiranje sardine posebno je važno za ljude koji imaju dijabetes, metabolički sindrom ili druga stanja povezana s rezistencijom na inzulin.

Poboljšava izgled kože

Masne kiseline iz sardina igraju veliku ulogu u zdravlju kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj zdravi sjaj. Doprinose normalnom stvaranju kolagena koji je odgovoran za sastav kože i njen što mlađi izgled.

Zato, svakako uključimo sardine u svoju svakodnevnu prehranu, jer osim blagodati za zdravlje, namirnica su koju si još uvijek svi možemo priuštiti...

I.G.