Kontinent slavi Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

Dan kada je kapitulirala nacistička Njemačka 1945. godine slavi se kao Dan pobjede nad fašizmom, a pet godina kasnije, na isti datum, 9. 5. 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova predstavio je ideju o ujedinjenoj Europi, zato se taj dan slavi kao Dan Europe.

Dan pobjede danas se službeno slavi u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Gruziji, Izraelu, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Rusiji, Srbiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini i Uzbekistanu. Zbog vremenske razlike u Francuskoj se slavi 8. svibnja, kao i u Češkoj i Slovačkoj. Nekoć se slavio i u bivšoj Jugoslaviji te Istočnoj Njemačkoj, dok se danas kao entitetski praznik Republike Srpske zadržao tek u Bosni i Hercegovini, a slavi se i u Poljskoj.

9. svibnja 1950. začeta je i ideja osnivanja obitelji europskih zemalja koja je zaživjela u suvremenom obliku Europske unije.

Danom Europe koji se održava na taj datum svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije”. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

U Hrvatskoj se Dan pobjede obilježava kao spomendan od 2019. godine.

D.G.