Kontejnerski brod na metanol prvi se put opskrbio gorivom u europskim vodama!

"Ane Maers" je pristao u luci Antwerpen - Bruges u Belgiji gdje se opskrbio s 4300 tona zelenog metanola i 1.375 tona biodizela.

Brod nije gubio vrijeme pa je za vrijeme opskrbe gorivom obavljao i ukrcaj te iskrcaj tereta, navode službene stranice Port of Antwerp Bruges. Takozvane simultane operacije (SIMOPS) povećale su učinkovitost boravka u luci smanjivanjem dodatnog vremena za bunkeriranje.

Ovaj je revolucionaran brod izgradio Hyundai Heavy Industries u Južnoj Koreji, a opremljen je dual fuel motorom koji omogućuje rad na metanol, kao i na biodizel i konvencionalno gorivo.

Ultra veliki kontejnerski brod (ULCV) prvi je od Maerskovih 18 velikih brodova s metanolom koji će biti isporučeni između 2024. i 2025. i drugi kontejnerski brod na svijetu s metanolom, nakon porinuća Laure Maersk 2023. godine

Uspješna operacija bunkeriranja smatra se novom prekretnicom u cilju luke Antwerpen-Bruges da postane luka u kojoj su različita klimatski neutralna goriva poput vodika, amonijaka, metana i metanola dostupna za bunkeriranje, uz niz biogoriva – i već dostupna konvencionalna goriva za bunkere.

- Kao peta najveća luka za opskrbu gorivom u svijetu, predani smo igranju pionirske uloge u integraciji klimatski neutralnih goriva na tržište opskrbe gorivom. Luka Antwerpen-Bruges će osigurati objekte gdje god je to moguće, učiniti obje platforme spremnima za više goriva i predani smo tome da svoju flotu učinimo zelenijom korištenjem alternativnih goriva - izjavio je Jacques Vandermeiren, izvršni direktor luke Antwerpen-Bruges.

- Uzbuđeni smo što smo partneri s lukom Antwerpen-Bruges na prvom putovanju broda Ane Maersk. Ovo je važan korak u našim nastojanjima da postignemo net zero emisiju stakleničkih plinova do 2040. godine. Cijenimo sve naše partnere koji doprinose dekarbonizaciji brodarstva i logistike, i drago nam je vidjeti kako zelena goriva i infrastruktura za bunkeriranje obećavaju razvoj - dodala je Emma Mazhari, voditeljica energetskih tržišta A.P. Moller – Maersk

J.T.