Konstantna onečišćenja mora i zraka u Vranjicu: “More nam je pokriveno masnoćom, u zraku smrad plastike”

VRANJIC – Mještani Vranjica iz Građanske Inicijative “Mjesto koje hoće živjeti” još se jednom obraća javnosti kako bi upozorilo na svoju surovu stvarnost, tek nadomak urbane aglomeracije Splita.

– Obraćamo vam se, po tko zna koji put. Tri dana za redom more nam je pokriveno masnoćom, žitaricama, smeđom emulzijom od posljedica  prekrcaja u Žitnom terminalu (slike u prilogu), a večeras je kulminiralo sa nekakvom emulzijom svega navedenog plus što se večeras osjeća i smrad plastike u zraku – poručuju iz inicijative.

Foto: Mjesto koje hoće živjeti
Foto: Mjesto koje hoće živjeti

– Naša pretpostavka je da dolazi iz smjera Salonita i bivšeg Brodoremonta, gdje ima cca 60 brodova pa možemo samo nagađati odakle je onečišćenje, a na naše predstavke se izlazi nakon 24 ili 48 sati kad more, struje i vjetar odrade svoje.

Večerašnje onečišćenje je na cijelom potezu južne i zapadne obale (slike u prilogu).

Foto: Mjesto koje hoće živjeti

Mislimo da nema smisla da se pozivamo na ikakve zakone jer smo ih svi već sve naučili napamet, a nitko ne reagira, niti što poduzima, nego pored slika još dobijemo smiješne i uvrijedljive odgovore inspektorata.

Preokrenite sustav rada, zapitajte se što možete učiniti za Vranjic i stanovnike Kaštelanskog zaljeva, nemojte ignorirati naše probleme i pisati odgovore koji nikome ne idu u prilog osim  zagađivačima i daju im vjetar u leđa jer su na ovakav način (ne)rješavanja problema nedodirljivi – poručuju Vranjičani odgovornima ili bolje reći neodgovornima za ovaj njihov zdravstveni i životni problem.

Foto: Mjesto koje hoće živjeti

D.G.