Konobari se žale na sve manje napojnice: ‘Manča je sa stotinjak kuna pala na sedam do devet eura’

Što se plaćanja tiče, s kunom smo se zauvijek pozdravili, a uvođenje eura brojne je ipak uhvatilo nespremnima. Tako se u prvim danima ove godine plaćalo krupnim novčanicama kako bi se natrag dobili euri ili se pak istresalo ono što je još ostalo u kućnim kasicama.

Ljutili su se tada i prodavači i konobari da su postali mjenjačnice, a kupci su se žalili da žele više mjesta na kojima se može plaćati karticama.

Stvari su polako došle na svoje, ali uvođenjem eura ugostitelji su se našli u još jednom problemu.

Ako je suditi po zajednici na Redditu gdje se jedan konobar požalio, mali broj ljudi se odlučuje na ostavljanje napojnica.

- Konobari, kako vam se uvođenje eura odrazilo na manču? - postavio je pitanje jedan korisnik.

- Mislim da su se svi primili svoje love i nitko više ne da ni centa. Plaće ne prate rast cijena, pa ima smisla da se ostavlja manje - neki su od komentara.

Jedan je korisnik pojasnio u čemu vidi problem.

- Prvi problem je što još ne znamo pravu vrijednost eura. Drugi problem je što gdje god sam bio zaokružili su cijene. Ako je kava 2 eura, ja tu nemam što zaokruživati i dajem 2 eura - logično je objasnio.

- Kod mene je dosta jeftino na primjer espresso 1.10, veliki macchiato 1.20, mala piva 1.90, velika 2.20 eura. Manča je svejedno sa 100-120 kuna pala na 7-9 eura - požalio se jedan ugostitelj.

"Ne dam vam ni centa”, “Imate ‘pristojne’ plaće kao i mi ostali, zašto bih vam još dao i manču? Pa ne živimo u Americi da imate mizernu plaću”, poručili su korisnici ove mreže.

- Sad je očajno zato što se naši još nisu naviknuli na valutu, al’ mislim da će stranci biti jači na manči ove sezone zato što se bolje snalaze s eurom nego s kunama - zaključio je jedan komentator, prenosi ZagrebInfo.

I.G.