Konferencija zapovjednika europskih mornarica CHENS 2023

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice sudjelovao na konferenciji zapovjednika ratnih mornarica europskih zemalja u Irskoj.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Rafffanelli sudjelovao je na konferenciji zapovjednika ratnih mornarica europskih zemalja, CHENS (The Chiefs of European Navies – Zapovjednici europskih mornarica), koja se održavala 17. i 18. svibnja 2023. u gradu Corku u Irskoj.

Konferencija zapovjednika europskih mornarica CHENS 2023 | Foto: CHENS 2023

Cilj ovog skupa je poticanje razumijevanja, dijaloga i suradnje među ratnim mornaricama čije su države članice EU-a ili NATO-a. Uz zapovjednike europskih mornarica, njih dvadeset i četvero, na skupu su sudjelovali i predstavnici EUMS-a, MARCOM-a te, u svojstvu promatrača, predstavnici Ratne mornarice SAD-a.

U ime zemlje domaćina ovogodišnjeg CHENS-a skup je otvorio zapovjednik mornarice Republike Irske komodor Michael Malone.

Na temu implementacije novih tehnologija, odnosno, korištenja umjetne inteligencije u pomorskoj domeni, održano je niz prezentacija i rasprava. Irska mornarica predstavila je projekt Guard, koji se bazira na suradnji obrambenih snaga, akademske zajednice i privatne industrije koja razvija tehnologiju sposobnu za otkrivanje krijumčarenja na moru. Tu se prvenstveno misli na autonomne bespilotne letjelice sa naprednijim sposobnostima, koje mogu znatno pomoći u provođenju odluka u određenim situacijama.

Program konferencije obuhvatio je i informativno izlaganje o Europskom seminaru za mlade časnike (ESYO – European Seminar for Young Officers) koji će se provesti u listopadu ove godine u Constaci u Rumunjskoj 2023. Konferencija je završila primopredajom CHENS zastave novom predsjedavajućem zapovjedniku, kapetanu bojnog broda Bogomiru Tomažiću, zapovjedniku Ratne mornarice Slovenije koja će biti domaćin CHENS-a 2024. godine.

Slijedom principa rotacije, Republika Hrvatska će biti u svojstvu zemlje domaćina CHENS-u 2028. godine.

A.B.