Konferencija o sigurnosti povijesnih gradova otvorena u Solinu

U Solinu je u četvrtak otvorena konferencija o sigurnosti povijesnih gradova na kojoj sudjeluju predstavnici hrvatske i stranih policija, gradova i općina, stručnjaci za sigurnost, turistički djelatnici, znanstvenici iz povijesti, arheologije i forenzike te marketinški stručnjaci.

Načelnik splitsko-dalmatinske policije Slobodan Marendić rekao je da će se sudionici konferencije baviti problemima lokalne zajednice nastojeći pronaći modele primjenjive u praksi iz Francuske, Italije i Slovenije, s obzirom da su ovogodišnji predavači iz te tri države.

- Ove godine su se na našu konferenciju odazvali lokalni čelnici koji će imati priliku čuti od profesionalaca kako unaprijediti kvalitetu sigurnosti. Vjerujem da ćemo imati uspješna dva dana - kazao je Marendić.

Ustvrdio je i da je Hrvatska apsolutno sigurna destinacija čemu je dokaz i ovogodišnja turistička sezona, piše HRT.

Načelnik općine Klis i predstavnik hrvatske Udruge povijesnih gradova Jakov Vetma kazao je da prilikom osnivanja udruge 2017. nisu ni očekivali "da će se ta priča tako zakotrljati, ali i da će se vremena u tom smislu promijeniti".

Dodao je da se posao čelnika lokalnih zajednica uglavnom veže uz prostorno planiranje, EU fondove, komunalnu infrastrukturu i sve što stanovnicima čini život boljim, ali se marginalizira tema sigurnosti.

- Upravo ova konferencija ističe tu temu i daje nam savjete, odnosno uputstva na koji način se ponašati i tko su partneri s kojima moramo razgovarati - zaključio je Vetma.

A.B.