KONAČNO LIJEPA PRIČA IZ 3. MAJA: Položena kobilica za novi polarni kruzer

RIJEKA – U Brodogradilištu 3. Maj na navoz II u srijedu je položena kobilica novogradnje 734 (101) naručitelja MKM Yachts Malta. Riječ je o sestrinskom brodu polarnog kruzera Scenic Eclipse koji je privezan u riječkoj luci, dok se ne smiri situacija s koronavirusom, priopćeno je iz 3. Maja.

Direktor 3. Maja Edi Kučan kazao je kako je naručitelj broda imena “Eclipse II” MKM Yachts, tvrtka kćer australske korporacije Scenic koja je u pulskom brodogradilištu Uljanik izgradila polarni kruzer Eclipse, najbolji luksuzni brod na svijetu u 2019., dok je izgradnja Eclipse II prošle godine povjerena brodogradilištu 3. Maj. Za taj projekt Vlada je u rujnu prošle godine dala državno jamstvo.

“Eclipse II” sestrinski je brod “Scenic Eclipsea”, luksuznog plovila s čak 6 zvjezdica, najsofisticiranijeg i najelegantnijeg broda tog tipa na svijetu namijenjenog izletima na oba zemljina pola. Završetak gradnje polarnog kruzera – novogradnje 101 predviđa se do lipnja 2023.

Brod će biti dug 168 metara, širok 21.9 metara i ispunjavati zahtjeve Polarne klase 6 i polarnog koda za brod kategorije B. Prevozit će maksimalno 220 putnika,te im pružiti najvišu razinu luksuznog boravka na brodu.

Vlasnik Scenic grupe Glen Moroney kazao je da njegova tvrtka u proširenom programu gradnje Scenica planira gradnju čak pet polarnih jahti. Prema Moroneyu, 3. Maj će izraditi dijelove, podići trup broda, ugraditi strojeve i sve glavne elemente strojeve, dok će MKM Yachts nakon porinuća preuzeti na sebe opremu i dovršavanje u svom dijelu riječkog brodogradilišta.

– Možemo biti ponosni što se gradnja jednog od najboljih brodova u svijetu u svojoj klasi odvija upravo ovdje u Rijeci te da se u riječkom brodogradilištu 3. maj nastavlja projekt izgradnje polarnih kruzera – kazao je Kučan te zahvalio Vladi na potpori koju je pružila ovom projektu.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je predstavnicima Scenic grupe na povjerenju i kvalitetnoj suradnji, kao i njihovoj čvrstoj namjeri da nastave ulaganja i gradnju brodova, te je naglasio da Vlada želi novi koncept brodogradnje temeljen na transparentnosti, pouzdanosti i kvaliteti te namjenskom trošenju sredstva.

– Vlada je dala punu podršku projektu izgradnje serije pet polarnih kruzera kroz partnerstvo tvrtke MKM Yachts i 3. Maja te smo poduzeli sve potrebne preduvjete da se osigura nastavak proizvodnje u 3. Maju. Možemo reći da ovaj projekt predstavlja novi koncept hrvatske brodogradnje koji se razvija na načelima odgovornosti, transparentnosti i namjenskom korištenju sredstava.

Današnje polaganje kobilice za „Eclipse II“ rezultat je naših zajedničkih napora i vjerujemo da će ovim projektom i onima koji će uslijediti nakon njega, kriza u brodograđevnom sektoru biti iza nas te da će Rijeka i njezini radnici još jednom dokazati kakvi se kvalitetni brodovi grade u 3. Maju. Znam da je ovo brodogradilište simbol Grada Rijeke, ali ujedno je i ključni pokretač gospodarskih aktivnosti za cijelu Primorsko – goransku županiju – rekao je Plenković.

M.B.