Komiška Udruga u Francuskoj održala "Dan hrvatskog pomorstva i riječne baštine"

Udruga Palagruža iz Komiže krajem rujna je u sklopu Festivala „De Loire” u francuskom gradu Orleansu održala „Dan hrvatskog pomorstva i riječne baštine“ na kojemu je uz suradnju s HTZ-om i TZ Otočac predstavljala hrvatsku kulturnu baštinu.

- Posjetitelji festivala bili su oduševljeni našom radionicom „Kalanko - rekao je Miro Cvitković, predsjednik udruge Palagruža te dodao kako je udruga Palagruža zbog tolikog interesa djece i mladih ostala bez zaliha praznih konzervi koje se koriste za izradu ovog metalnog brodića, tradicionalne komiške dječje igračke.

- Roditelji djece sudionika radionice počeli su sami donositi svoje konzerve kako bi se aktivnosti mogle nastaviti - opisuje Cvitković i naglašava ekološku poruku ove edukativne radionice „htjeli smo podići ekološku svijest roditelja i djece i pokazati im da se recikliranjem otpada može izraditi zanimljiva dječja igračka”.

Ured TZ Hrvatske u Parizu, TZ grada Otočca i udruga Palagruža iz Komiže zajedno su organizirali „Dan hrvatskog pomorstva i riječne baštine” koji je privukao mnoge posjetitelje festivala „De Loire”.

Svi zainteresirani ovom su se prilikom upoznali s hrvatskom gastronomijom, točnije ličkim OPG proizvodima, domaćim proizvodima s otoka Visa iz Geofood programa Geoparka „Viški arhipelag” te tradicionalnim jelima koja su spremali kuhari udruge Palagruža. U organizaciji TZ Otočac prezentirana je hrvatska rječna baština putem zanimljivog postava fotografija i izložaka iz doline Gacke.

Najveći riječni festival u Europi „Festival De Loire” koji se održava svake dvije godine u gradu Ivane Orleanske i ove je godine okupio oko 700 000 posjetitelja te više od 200 brodova koji su sudjelovali u plovidbi rijekom Loireom. Za sudjelovanje u regatama i veslanju rijekom Loierom iz Komiže su dopremljene tri gundule, a iz grada Rochefort sur Loire stigla je i četvrta gundula koju su 2017. u suradnji s udrugom Palagruža izradile žene na festivalu u Morbihanu.

Gundula je drvena barka duljine oko četiri metra koja se koristila za veslanje na obližnja komiška žala.

- Djeca su najviše uživala u sastavljanju kostura gundule. Najviše sretnih lica bilo je kada bi najmlađi sudionici na kraju spajanja dijelova vidjeli cijeli brod koji su sami sastavili - kaže Doris Radić-Samardžić, jedna od voditeljica radionice „Gundula”.

Udruga Palagruža svoje je aktivnosti usmjerila prema djeci i mladima, kojih na festivalu bude oko 40 000 pa je sklopu svog tradicionalnog edukativnog programa udruga svakog dana ovog petodnevnog festivala provodila četiri radionice: „Gundula”, „Kalanko”, „Krocul” i „Ribarska radionica”.

Na obali rijeke Loire u sklopu programa udruge Palagruza, ribar Damir Karuza-Kalambera postavio je izložbu ribarskih alata, tu su se našli „tradicionalno izrađeni alati poput vrši za jastoge, cijelog sinjala za jastoge, špurtela, kuke, baturice i ostaloga”, nabraja Kalambera i objašnjava da su posjetitelji „ovim putem imali priliku upoznati se i s jedinstvenim načinom ribolova otočkih ribara te
kako ispeći srdele na rožonj”.

- Posjetitelji su bili oduševljeni našim radionicama za djecu i mlade te sveobuhvatnom prezentacijom hrvatske maritimne i riječne baštine”, dodaje Cvitković i napominje da su „veliku podršku te osobito pomoć u komunikaciji s posjetiteljima pružile djelatnice ureda TZ Hrvatske iz Pariza”.

A.B.