Kombinacijom paukove svile i stopala dagnji, znanstvenici izumili čvrsti hidrogel koji prianja na podvodne površine

Znanstvenici sa  Sveučilišta Washington u St. Louisu koristili su sintetičku biologiju kako bi uspješno proizveli biokompatibilni hidrogel koji prianja na podvodne površine, oponašajući morski život. Materijal jednostavan za korištenje ima potencijal za upotrebu u proizvodnji do medicine i šire. Istraživanje je objavljeno u časopisu  ACS Applied Materials & Interfaces .

– Razvili smo princip dizajna koji nam je omogućio kontrolu i kohezije i adhezije hidrogela. Gel je malo gušći od vode pa ga možete lako koristiti pod vodom, stavljajući ga na ili između dvije površine – kao je vodeći znanstvenik Fuzhong Zhang.

Znanstveni tim je kombinirao hibridne proteine ​​paukove svile i prianjaljki dagnji kojima su konstruirali bakterije kako bi stvorile tri-hibridni protein s jakim prianjanjem i snagom, koji je potom korišten za proizvodnju novog hidrogela.

Takav proizvod može biti biokompatibilan i biorazgradiv. Svojstva hidrogela također bi mogla biti prikladna za upotrebu u popravkama tkiva i tetiva-kosti te medicinskim postupcima koji vraćaju funkcionalnost udova.

– Pauci, bakterije i sluzava morska stvorenja imaju vrlo malo zajedničkog. Uspjeli smo spojiti najbolje dijelove svo troje i napraviti nove elastične materijale s kristalnim strukturama molekularnog razmjera koji mogu poslužiti kao jača i fleksibilnija ljepila. Bilo bi izuzetno kada bismo ga mogli koristiti u medicinskoj skrbi za popravak ozljeda ramena  – rekao je Young-Shin Jun, član istraživačkog tima.

I.B.