Komadina o gašenju rafinerije: Bit ćemo izloženi teškoj ucjeni na tržištu

Riječka rafinerija započela je s procesima obustave rada zbog nadogradnje. U srijedu su započeli procesi obustave rada procesnih postrojenja, a u sklopu planirane obustave rada rafinerije koja će, i zbog planiranih radova na njenoj modernizaciji, trajati do početka travnja 2023. godine.

- Riječ je o planiranoj obustavi koja će trajati do početka travnja 2023. godine nužnoj za daljnju provedbu trenutačno najvećeg i najvrjednijeg industrijskog projekta u Hrvatskoj, projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, u koji Ina ulaže više od četiri milijarde kuna - navode iz INA-e.

Riječka rafinerija započet će s obustavom rada procesnih postrojenja
U Rafineriji nafte Rijeka u Urinju u srijedu, 2. studenoga će započeti procesi obustave rada procesnih postrojenja, a u sklopu planirane obustave rada te rafinerije koja će, i zbog planiranih radova na njenoj modernizaciji, trajati do početka travnja 2023. godine, potvrdili su u utorak iz I…

U Hrvatskoj energetici nažalost ništa nije dovršeno pa ni ova rafinerija. Ono što ja mogu reći, ona može raditi dok se radi koking, u ovom trenutku ne treba nikakav poseban remont jer više nije radila, nego je radila. Ne vjerujem Mađarima, 15 godina nas zamajavaju da će krenuti izgradnja i modernizacija psotrojenja i nije samo to, tu je nedovršeni LNG, nedovršeni JANAF, nedovršene investicije HEP-a… Vidi se da je strateška odluka o prodaji rafinerije bila loša - rekao je Komadina za N1.

Dodaje da se više od 10 godina govori o modernizaciji rafinerije te da su za to postojala puno bolja vremena nego danas.

- Mislim da je bolje da ona radi i isporučuje energente hrvatskim građanima i gospodarstvu, nego da se uvoze energenti s mediteranskog tržišta jer ćemo biti izloženi divljanju cijena. Članovi Uprave INA-e hitno trebaju odgovoriti na ovo pitanje je li to bilo potrebno ili ne - kazao je Komadina.

- Hrvatska mora reagirati brzo. Bit ćemo izloženo teškoj ucjeni na svjetskom tržištu. Pod hitno treba promijeniti ugovor po kojem Mađari odlučuju, a nisu većinski vlasnik - dodao je, piše N1.

I.G.