KOLAPS ZDRAVSTVA NA OTOCIMA: “Riješili smo pedijatra, no sve je ovo samo gašenje vatre gdje najviše gori”

SUPETAR – Gradonačelnica Supetra, Ivana Marković komentirala je na svom Facebook profilu RTL-ovu reportažu o funkcioniraju zdravstvenog sustava na otocima koja podsjeća da su nekad na Braču imali rodilište, danas nemaju ni ginekologa.

“Grad Supetar i sve općine na otoku Braču sa Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije sklopile su ugovor o sufinaciranju plaće za pedijatra i ginekologa. Za sada smo riješili pitanje pedijatra i vjerujemo da će se na isti način riješiti i pitanje ginekologa. Međutim, ovo ne vidimo kao dugoročno rješenja već samo kao gašenje vatre gdje najviše gori.

Dugoročna rješenja za poboljšanje stanja u zdravstvu su moguća samo kroz mijenjanje zakonskih okvira kojima bi se zajedničkom strategijom i djelovanjem ministarstva , županije i lokalne zajednice osiguralo privlačenje i ostanak kadra na našim otocima.

Podsjećam župana na zaključke sastanka dužnosnika sa naših otoka sa SDŽ-ijom održanog 30.11.2021. u Splitu te obveze sa istoga, a jedna od njih je i zajednički sastanak u ministarstvu zdravstva.

Takoder, Grad Supetar započeo je suradnju sa HGSS za izgradnju heliodoroma za koju je napravio potrebnu dokumentaciju i ishodio dozvole.

Ukoliko se je našim upozoravanjem popravilo stanje u hitnom medicinskom prijevozu sa našeg otoka, poboljšali protokoli i veća se pozornost usmjerila na kvalitetu broda i uslugu možemo biti zadovoljni”, istaknula je Marković.

I.B.