Kod Senja se gradi najveći vjetropark u Hrvatskoj

U zaleđu Senja, na Vratniku,  gradi se najveći vjetropark u Hrvatskoj koji će nadaleko poznatu senjsku buru pretvarati u električnu energiju. Vjetropark gradi kineska tvrtka Norinco i riječ je o prvoj velikoj kineskoj investiciji u Hrvatskoj.

Projekt vjetroparka uključuje izgradnju 39 vjetroagregata, od čega se čak 29 stupova nalazi na području grada Senja. Ostalih deset u općini Brinje. Prema procjenama, vjetroelektrana bi godišnje proizvodila 530 milijuna kWh električne energije, javlja HRT.

– Trenutno se izvode zemljani i armirano betonski radovi na gradilištu. Prije tri tjedna počelo se s transportom cijevi i stupova, lopatica i sve je pripremljeno za montažu vjetroagregata, rekao je Zlatko Prpić, voditelj gradilišta.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 230 milijuna eura, a sam vjetropark operativno bi se koristio sljedeće 23 godine. Trenutačno na Vratniku radi 180 ljudi, 120 domaćih i 60 kineskih. Upravo zapošljavanje domaće radne snage tek je jedna od mnogih koristi za grad pod Nehajem.

Ova investicija je prva u nizu proizašlih iz summita “16 plus 1” u Budimpešti, na kojemu su hrvatski i kineski premijer potpisali ugovor o budućoj suradnji dviju zemalja.

Koliko je projekt velik svjedoči i podatak kako je tek jedan od 39 budućih vjetroagregata dovoljan za opskrbu grada Senja potrebnom električnom energijom.

D.G.