Kod Dubrovnika tone najstariji brod na Jadranu, na kojem je sniman i poznati hrvatski film

DUBROVNIK - Trabakul "Sveti Ivan", najstariji brod na Jadranu, sagrađen u Piranu još 1878. godine, potonuo je jučer u Čajkovićima kod Dubrovnika, u blizini tamošnje ACI marine. Kako se čini, imao je sreće, jer je na mjestu gdje je privezan, plitko dno.

- Bili su jučer kolege i nisu ništa uspjeli napraviti. Brod se naslonio jednim dijelom na dno i idemo ga upravo sad ispumpavati - kazali su za Morski HR iz Javne vatrogasne postrojbe Dubrovnik, Dubrovački vatrogasci.

Vlasnici broda su braća Mario i Nino Kovačević, evo što je za Morski HR rekao Mario:

- Primio je vodu. Susjedi mi javili da se naslonio na dno, ali dobro je prošlo. Na koverti ima vode i pumpa ne može izbaciti, sad će doći vatrogasci da pomognu. Uvijek sam znao da ako bi se ne daj Bože takvo što dogodilo, sreća da je tu u pličini. On je star, ali zdrav brod. Možda je negdje fondo popustio. Ja ga redovno obilazim. Kod nas je od 1999. godine, nekad smo vozili Elafite, a sad vozimo panorame oko Starog grada - ispričao je Mario Kovačević.

Sveti Ivan nekad je bio sabunjar, dakle brod za prevoženje pijeska, a zanimljivo je da je sudjelovao i u poznatom hrvatskom filmu iz 1974. godine, kapetan Mikula Mali.

Zaželimo trabakulu brz oporavak, a njegovim vlasnicima dobro more i puno sigurnih plovidbi!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

U luci Brbinj na Dugom otoku već tjednima stoji potopljeni brod: “Smeće pliva po uvali, a nitko ga ne vadi!”
Ovaj brod već tjednima stoji potopljen u luci Brbinj na Dugom otoku. - Vlasnik ga je tu vezao i potopilo ga je jugo, jer ga nije dobro vezao. Izvlačenje se obećava svaki dan ali skoro će 2 miseca. Smeće pliva po uvali, lagano nafta i ulje izlazi, ništa