Ključ uspjeha peljeških vinara je povratak tradicionalnoj proizvodnji i prirodnim metodama uzgoja vinove loze

Ovogodišnjom berbom zadovoljni su vinari i vinogradari na Pelješcu. Dobrom urodu su pridonijeli i odlični vremenski uvjeti upravo onda kad je bilo najvažnije. Kiša je pala u pravo vrijeme ali i u dovoljnim količinama. Rezultiralo je to i jedinstvenom berbom u Ponikvama, gdje je na posebno pripremljenoj lozi rodila i jedna - jedinstvena sorta.

Pelješkim vinarima i vinogradarima vrijeme je ove godine išlo na ruku. Berba je bila nikad bolja.

- Ove godine su bili jako dobri sladori, pogotovo što se tiče ove ovdje Pelješke župe. Tu je bilo, mogu reći, odlično. Ja se ne sjećam u svojih 30 i nekoliko godina koliko se bavim vinom, da je bila ovako dobra kvaliteta - ističe Pavo Miličić iz Potomja.

Zahvaljujući znanju, trudu i vremenskim uvjetima, u vinogradu u Ponikvama ove je godine rodio - prošek - s udjelom šećera od čak 30 posto i posve očuvanim grozdovima.

- Mi u ovom slučaju imamo potpuno zdravu kožicu, znači, imamo fermentaciju koja kreće odmah i direktno poslije same berbe, koja je jako kvalitetna i zadržavamo više svježine, zadržavamo više voćnosti u tom smislu i zadržavamo originalne arome - rekao je Frano Miloš iz mjesta Ponikve.

Takva su se vina u vrijeme Dubrovačke Republike nazivala pečenim i upotrebljavala kao lijek.

Povratak tradicionalnoj proizvodnji vina i prirodnim metodama uzgoja vinove loze ključ je uspjeha peljeških vinara.

- Loza je u neprestanoj aktivnosti, pogtovo mali plavac i te loze koje su teroarske loze, koje imaju snažnu vezu sa teritorijem, one imaju jednu informaciju koju daju na sve moguće načine, pa tako i kroz list od loze se vidi način i brzina zrenja i kvaliteta grozdova koja će bit za sljedeću godinu - dodaje Miloš.

Nažalost, unatoč velikom potencijalu Pelješca kao vinske regije, brojne su površine zapuštene.

- Država bi tu morala intervenirati i napraviti neki pomak da se ti ljudi, ili animiraju da prodaju, zamijene - rekao je Miličić.

Ipak se u ovim grozdovima ne krije samo vino ili prošek, nego i ljubav peljeških vinara prema prirodi i poslu kojim se bave.

- Berba je bila odlična. Posebno na specifičnim pozicijama gdje mi beremo. Na nama je sad kako ćemo to odraditi u podrumu i hoćemo li vino izvesti na pravi put - kaže Krešo Vučković, član Udruženja "Vino Dalmacije".

Dodao je da je važan Pelješki most jer je poluotok kao eno-gastro destinacija dobio puno gostiju.

- Volimo vinske grupe u kojima se gostima posvetimo jer nam je cilj da im se svidi naše vino - da budu zadovoljni gosti, kazao je za HRT.

I.G.