KLASIKA U BOCI Koncertom u hvarskom kazalištu žele skrenuti pozornost na zagađenje Jadrana plastikom

HVAR – Koncertom „Klasika u boci“ Splitskog gudačkog kvarteta i Borne Šercara koji će se održati u petak, 26. ožujka u 20 sati, uoči Svjetskog dana kazališta, započinju ovogodišnja događanja u hvarskom povijesnom teatru.

Splitski gudački kvartet i jedan od najboljih hrvatskih udaraljkaša Borna Šercar inovativnim fuzijskim pristupom klasici, jazzu i suvremenoj popularnoj glazbi približit će ovu vrstu glazbe široj publici, ali i predstaviti projekt „Klasika u boci“ koji putem glazbene umjetnosti osvještava i upozorava na problematiku porasta količine otpada u prirodi. Upravo su zbog toga Hvar i najstarije komunalno kazalište u Europi odabrani kao mjesto održavanja koncerta jer svojom bogatom poviješću povezuju kulturnu i prirodnu baštinu.

Na programu koncerta naći će se svjetski klasici poput Brahmsa, Mozarta i Straussa, ali i poznate melodije filmske glazbe te hrvatski skladatelji među kojima i Zdenko Runjić.

Splitski gudački kvartet osnovali su 2005. godine iskusni i istaknuti splitski glazbenici, nezaobilazan je dio klasične glazbene scene Splita i Hrvatske, a danas djeluje u sastavu: Igor Smoday (viola), Pjero Malkoč (kontrabas), Hillary Karuza (violončelo) i Barbara Udovičić (violina). Gost koncerta Borna Šercar jedan je od najboljih hrvatskih bubnjara i udaraljkaša s bogatom glazbenom karijerom koji djeluje u više glazbenih jazz sastava i orkestara klasične glazbe, a Hvaru se vraća nakon izvrsnog lanjskog nastupa s Matejem Meštrovićem na Venerandi u okviru 59. Hvarskih ljetnih priredbi.

– Izabrali smo hvarsko kazalište za mjesto održavanja koncerta kako bismo skrenuti pažnju svim dionicima na važnost zaštite Jadrana, posebice otoka, od zagađenja – ističu ovi iznimni glazbenici koji hvarski koncert organiziraju u suradnji s Gradom Hvarom i udrugom Savez Platforma Hvar.

S obzirom da je broj posjetitelja u kazalištu zbog epidemioloških mjera bitno ograničen, čitav proces stvaranja, izvedbe i prikazivanja umjetničkog djela bit će dokumentiran i prezentiran putem digitalnih platformi. U okviru šireg projekta „Klasika u boci“, sufinanciranog od strane Ministarstva kulture i medija, u suradnji s produkcijom HTA te umjetničko-kreativnom sekcijom HOPLA bit će kreirani novi sadržaji koji će omogućiti interakciju s turističkim sektorom i sektorom očuvanja okoliša, posebice u dijelu promocije akcija smanjenja zagađenja Jadrana plastikom.

Digitalna prilagodba u posljednjih godinu dana barem je dijelom omogućila prevladavanje krize izazvane pandemijom u kulturnom i umjetničkom sektoru stoga ovaj projekt predstavlja sinergiju zaštite kulture i prirode od izazova s kojima se u novije vrijeme susreću.

D.G.