Klasično finale Margaretinog leta

BAKAR  - U okviru Margaretinog leta, popularne bakarske ljetne manifestacije, iz godine u godinu sve jači i prepoznatljiviji segment su koncerti klasične glazbe. Zahvaljujući zalaganju i profesionalizmu lokalnih kulturnih udruga, ponajprije Kulturno-umjetničke udruge „Sklad“, a od prošle godine i udruge Studio B7, Bakar je postao stjecište uistinu vrhunskih izvođača i zanimljivih koncertnih događanja.

Ovacije za Zagrebačke soliste

Nakon što je ljeto otvorio nastup uglednog Hrvatskog baroknog ansambla, početkom tjedna u Bakru su gostovali i slavni Zagrebački solisti, ansambl koji ove godine slavi 70 godina postojanja, a iza sebe ima preko 4.000 koncerata diljem svijeta. Koncert je održan u konkatedrali sv. Andrije, zdanju koje je član Solista i koncertni majstor, ugledni violinist Sreten Krstić proglasio, nakon Kneževog dvora, akustički najboljim koncertnim prostorom u Hrvatskoj! Naravno, i program je bio na razini. Ploveći od Haydna, preko Mendelssohna i Weinera, do Papandopula i suvremenog Frane Paraća, ansambl je oduševio publiku, učinivši tako najbolju moguću najavu za predstojeće koncerte bakarskog ljetnog glazbenog ciklusa.

Koncerti pred nama

U njemu nas već 27. 7., ponovno u organizaciji KUU „Sklad“, očekuje edukacijski klasični koncert ženskih zborova „Sklad“ iz Bakra i „Zvir“ iz Jelenja. Osim popularnih klasičnih skladbi, organizatori su pripremili i kratka izlaganja o svakoj od njih, s ciljem razvoja publike i populariziranja klasične glazbe. Koncert će se održati u bakarskom Frankopanskom kaštelu u 21 sat.

Ciklus se nastavlja već u subotu, 29. 7. u 21 h, kad udruga Studio B7 na Hreljinskoj gradini organizira vrlo zanimljivi multimedijski fusion koncert „Bura“. Pod geslom „voda – vatra – san“ događanje će okupiti više od 20 vrhunskih izvođača, a atmosferi će pridonijeti i preporučeni dress code – sav u bijelom!

Nakon desetak dana pauze, Margaretino leto će zaključiti još dvije klasične glazbene poslastice. Prvo će nas 10. 8. nastupom u crkvi Majke Božje od Porta počastiti sjajni duo Laura Vadjon i Pavao Mašić, a potom će 13. 8. u Bakru muzicirati ansambl Acoustic Project, u društvu harfistice Veronike Ćiković. Oba koncerta počinju u 21 sat. Poetičnije rečeno, i ovo će biti dvije magične glazbene večeri u Bakru.

Na kraju, spomenimo i to da su, zahvaljujući podršci pokrovitelja i sponzora (Grad Bakar, bakarska Turistička zajednica, Ministarstvo kulture i medija, INA d.d., Industrijska zona Bakar i dr.), svi koncerti besplatni.

Vidimo se!

Sponzorirani sadržaj