Kinezi predstavili nove ratne brodove, a uskoro će porinuti i treći nosač zrakoplova

Mornarica Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) proslavila je u subotu svoju 73. godišnjicu, te predstavila brojne ratne brodove i druge sustave poput amfibijskih brodova za slijetanje i polijetanje helikoptera.

–  Ova postignuća odraz su brzog, ogromnog rasta mornarice tijekom posljednjih godina, koji pomorskim snagama omogućuje da odlučno čuvaju nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese – rekli su najviši časnici ratnih brodova za Global Times, tabloid pod kontrolom kineske Komunističke partije.

Kako kažu, radi se o velikom postignuću i višegodišnjem rastu mornarice koja je “dokazala svoju rezolutnost u očuvanju nacionalnog suvereniteta i kineskih nacionalnih interesa”.

Ujedno je u petak objavljen i video kojim se predstavlja program razvoja trećeg kineskog nosača zrakoplova.



Službeni video koji predstavlja kineski program nosača zrakoplova objavljen u petak također je dao vrlo očiti nagovještaj da će treći nosač u zemlji uskoro biti službeno porinut.

Medijski izvještaji otkrili su prije rođendana Mornarice da je u rad pušteno najmanje šest novih površinskih plovila, odnosno jedan amfibijski jurišni brod tipa 075, tri velika razarača tipa 055 i dva razarača tipa 052D.

Nakon što je tek nedavno ušao u službu kao drugi kineski amfibijski jurišni brod tipa 075, Guangxi će se uskoro pridružiti Hainanu , prvom brodu ove klase koji je pušten prije točno godinu dana, 23. travnja, u obuci za formaciju s dva broda, izvijestio je China Central Televizija (CCTV) u subotu.

– Sve ovo je veliki doprinos za razvoj kineske vojske i njenih amfibijskih plovila jer pokazuje da kineska vojska ubrzano razvija svoje višefunkcionalne mogućnosti – kazao je Wang Yangugang, stariji kapetan i politički komesar u mornaričkom obučnom centru.

Posada Guangxija već je krenula s obukom, od navigacije, akcija spašavanja i upravljanja u krizama do vježbe s helikopterima i prihvata amfibijskih vozila, a očekuje se da će borbenu gotovost imati vrlo brzo.

U isto vrijeme u službu su porinuta i tri razarača klase 055, od kojih će Anhan i Wuki raditi na Sjeveru, a Yan’an na Jugu. Anshan i Wuxi nedavno su se pridružili Lhasi, još jednom brodu tog tipa, te se provode vježbe u Žutom moru, što znači da Kina na tom prostoru trenutno ima tri razarača.

– Wuxi bi, prema izvorima iz PLA, trebao biti posve operativan ove godine – naveo je kapetan Zhao Shuqian.

Mornarica je također objavila i puštanje u službu dva razarača klase 052D, pod nazivima Shaoxing i Baotou. Prvi je nedavno sudjelovao u vojnim vježbama na istočnom dijelu, dok se drugi nedavno priključio vježbama u Žutom Moru.

Stariji kapetan Zhou Minghui, koji upravlja jednim od prvih razarača klase 055, poručio je kako je kineska ratna mornarica u proteklih deset godina snažno uznapredovala. te da porinuće ovih brodova pruža priliku da se testira njegova pouzdanost i otkriju eventualni problemi kako bi brodovi novije generacije mogli biti bolji.

– Tijekom proteklih 10 godina ratni brodovi mornarice doživjeli su veliki napredak, a promijenili su se i koncepti njihove upotrebe, budući da će nova plovila ploviti u daleka mora i suočiti se s još izazovima – rekao je Zhou.

“Od 2008. godine kineska mornarica poslala je 40 radnih skupina s više od 100 plovila za misije pratnje u Adenskom zaljevu i vodama kod Somalije, štiteći više od 7.000 kineskih i stranih plovila, spasivši gotovo stotinu od opasnosti”, priopćila je mornarica u priopćenje za javnost poslano Global Timesu.

Novi nosač, koji će vjerojatno sadržavati nove tehnologije uključujući elektromagnetske katapulte, mogao bi biti lansiran unutar 2022., rekli su stručnjaci.

D.G.