Kineski zrakoplovi i brodovi ostaju oko Tajvana i nakon završetka vježbi

TAIPEI - Kineski borbeni zrakoplovi i vojni brodovi još su u vodama oko Tajvana, priopćilo je u utorak otočno ministarstvo obrane nakon završetka trodnevnih ratnih igara, pošto je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen kritizirala Peking zbog "neodgovornog" ponašanja.

Kina je započela vježbe u subotu nakon što se Tsai vratila u Taipei nakon sastanka u Los Angelesu s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem. Kina je prethodno upozorila SAD da ne dopusti Tsaiju da se sastane s McCarthyem, javlja Reuters.

Kina se nikad nije odrekla upotrebe sile kako bi se otok kojim upravlja demokracija, doveli pod kontrolu Pekinga. Tajvanska vlada oštro se suprostavlja Kini.

Iako je Kina u ponedjeljak navečer priopćila da su vježbe završene, tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je u utorak kasno ujutro uočilo devet kineskih brodova i 26 zrakoplova, uključujući lovce J-16 i Su-30, koji su provodili ophodnje borbene spremnosti oko otoka.

Tajvanske zračne snage, mornarica i posade dalekometnih projektila sa sjedištem na obali pozorno prate i reagiraju, dodaje se u priopćenju.

Tajvanska je vlada u više je navrata osudila vježbe, ali je rekla da neće eskalirati ili provocirati.

Kina je simulirala precizne napade i blokade Tajvana tijekom vježbi, šaljući desetke borbenih zrakoplova i bombardera.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je u ponedjeljak 91 kineski vojni zrakoplov letio u misijama oko otoka.

D.G.