Kineski i ruski ratni brodovi uočeni kod Aljaske

Američka obalna straža uočila je konvoj od tri kineska i četiri ruska vojna broda u Beringovom moru, uključujući krstaricu s navođenim projektilima i razarač.

Druga dva kineska i tri ruska vojna broda viđena su u Beringovom moru 138 km od otoka Kiska.

Brod sa sjedištem u Honoluluu nadzirao je konvoj prije nego što su razbili formaciju i raspršili se, javlja Sky News.

Zrakoplov C-130 Hercules pružio je zračnu potporu američkoj Obalnoj straži u Kodiaku.

- Iako je formacija djelovala u skladu s međunarodnim pravilima i normama, moramo osigurati da ne dođe do poremećaja u američkim interesima u pomorskom okruženju oko Aljaske - izjavio je kontraadmiral Nathan Moore, zapovjednik Sedamnaestog okruga obalne straže.

Ovaj navodni incident se dogodio mjesec dana nakon što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio na interes Kine za Arktik i sve veću rusku vojnu izgradnju u toj zemlji.

Tada je kazao da je Rusija uspostavila novo Arktičko zapovjedništvo i otvorila stotine novih i bivših arktičkih vojnih lokacija iz sovjetskog doba, uključujući pomorske i zračne luke.

Kina se proglasila državom "blizu Arktika", dodao je, i planira izgraditi najveći ledolomac na svijetu.

- Peking i Moskva također su obećali intenzivirati praktičnu suradnju na Arktiku. To je dio produbljivanja strateškog partnerstva koje dovodi u pitanje naše vrijednosti i interese - rekao je Stoltenberg.

To nije prvi put da kineski vojni brodovi plove blizu voda Aljaske.

U rujnu 2021. brodovi Američke obalne straže u Beringovom moru i Sjevernom Tihom oceanu uočili su kineske brodove oko 80 km od Aleutskih otoka.

D.G.