Kina je službeno porinula svoj treći nosač zrakoplova koji je nazvala Fujian

Kineski državni mediji objavili su da je najnoviji i najnapredniji kineski ratni brod predstavljen na kratkoj, ali svečanoj ceremoniji u brodogradilištu China State Shipbuilding Corporation u Šangaju, gdje se gradio od 2018. godine.

Fujian je prvi brod koji je u potpunosti izgrađen na kineskom tlu, koji koristi elektromagnetske katapulte i uređaje za zaustavljanje koji omogućuju jednostavno uzlijetanje i slijetanje borbenih aviona na njegovu palubu. Može nositi oko 80 tisuća tona streljiva, aviona i ostale vojne opreme, a za razliku od prethodna dva nosača zrakoplova koji lansiraju avione starijim ski-jump stilom, na Fujian mogu slijetati puno teži i veći zrakoplovi.

Fujian kao i četvrti kineski nosač zrakoplova koji je taman u izgradnji i koji bi navodno trebao biti pogonjen na nuklearni pogon, mogu nositi više zrakoplova od prethodna dva nosača.

Najnoviji kineski nosač zrakoplova omogućuje dugotrajan boravak u morima na velikoj udaljenosti od Kine u slučaju potrebe ratnog djelovanja. Porinuće suvremenog nosača zrakoplova dolazi u trenutku najvećih tenzija između Kine i SAD-a zbog samoproglašenog demokratskog Tajvana gdje se posljednjih tjedana gotovo svakodnevno paradiralo vojnom snagom. Američka administracija želi pošto poto učvrstiti veze s partnerima u azijsko-pacifičkom području kako bi kontrolirali brzorastuću kinesku ekonomiju i vojnu moć.

J.K.