Kina gradi najveći kruzer na električni pogon na svijetu

Kina je krenula s izgradnjom broda koji će u potpunosti biti pogonjen na električnu energiju. Riječ je o najvećem brodu takve vrste na svijetu koji će ploviti rijekom Yangtze, zasad kao dio pilot projekta razvoja “zelene plovidbe” na najvećoj kineskoj rijeci.

U industrijskom parku Yichang Shipbuilding Industrial Park nedavno je dovršena izgradnja gotovo 100 metara dugog trupa budućeg kruzera Yangtze Three Gorges 1. Brod je zajednički projekt kineske kompanije Yangtze Power Company i turističke tvrtke Hubei Three Gorges, a brod koji će moći primiti 1300 putnika dizajniran je s ciljem kako bi promovirao ekološki način plovidbe rijekom Yangtze, piše The Maritime Executive.

Foto: Rijeka Yangtze/Pixabay/Ilustracija

Plovilo će napajati baterija kapaciteta 7500 kWh, a samo s jednim napajanjem brod će moći prijeći 100 kilometara. Osim napredne baterije, brod će imati još nekoliko zanimljivih “aseva u rukavu”. Kažu da će sustav za upravljanje ravnomjerno distribuirati snagu u sve dijelove broda, a sustavi upravljanja baterijom i energijom pomoći će u učinkovitoj distribuciji energije. Brod će uz to imati sustav za daljinsko praćenje te inteligentne rasvjetne i energetske sustave.

Drugi ključni dio projekta je razvoj visokonaponskih i niskonaponskih sustava napajanja, što će, kažu, uvelike pridonijeti u rješavanju problema visokonaponskih električnih posuda za napajanje. Investitori tvrde da će na temelju tog sustava brod Yangtze Three Gorges 1 biti prvi brod takve vrste na svijetu s razvijenim sustavom visokonaponskog punjenja.

Najveći električni kruzer na svijetu na prvo putovanje trebao bi krenuti krajem ove godine, a ploviti će duž rijeke Yangtze do gigantske hidroelektrane Tri klanca.

Ono što je javnosti zasad ostalo nepoznato jest cijena najvećeg električnog kruzera na svijetu.

K.B.