Kemikalije iz sredstava za zaštitu od sunca nakupljaju se u posidoniji

Znanstvenici upozoravaju da UV filteri koje upija Posidonia oceanica mogu imati štetne učinke na ekosustave, jer kemikalije koje se nalaze u losionima za zaštitu od sunca nakupljaju se u mediteranskoj morskoj travi posidoniji, kako pokazuje istraživanje.

Znanstvenici su, naime, otkrili ultraljubičaste filtere u stabljikama Posidonia oceanica, vrste morske trave pronađene na obali Mallorce i endema Sredozemnog mora.

Istraživači vjeruju da je ovakva kontaminacija rezultat rekreacijskih aktivnosti i ispuštanja otpada u turističkim destinacijama.

– Ova morska enklava je pod utjecajem lučkih aktivnosti, ispuštanja vode i turizma – kazala je dr. Silvia Díaz Cruz, koautorica studije objavljene u Marine Pollution Bulletin. – Budući da je Sredozemno more plitko, malo i vrlo zatvoreno, koncentracije kemikalija koje apsorbiraju UV zrake mogu doseći visoke razine.

U uzorcima su pronađene različite koncentracije komponenti za zaštitu od sunca, uključujući oksibenzon, avobenzon 4-metil, benziliden kamfor, benzofenon-4 i metil parabene. Dok je potpuni učinak ovih kemikalija na morsku travu i dalje nepoznat, istraživači su zabrinuti zbog mogućih štetnih učinaka, piše The Guardian.

– Ako otkrijemo da kreme za sunčanje utječu na fotosintezu i produktivnost morske trave izvan akumulacije, imat ćemo problem jer te morske trave igraju važnu ekološku ulogu na obalama Sredozemnog mora – ističe koautorica prof. Nona Agawin.

Posidonia oceanica tvori opsežne livade u obalnom Sredozemlju i igra ključnu ulogu u održavanju zdravog oceanskog ekosustava. Livade morske trave dom su raznolikih morskih vrsta i djeluju kao skladišta ugljika, a također pomažu zaštiti obalna područja od erozije. Prethodna istraživanja su otkrila da određene kemikalije za zaštitu od sunca koje filtriraju UV zrake mogu imati štetne učinke na ribe, kornjače i dupine, uključujući ometanje njihovog reproduktivnog sustava i štetnosti za njihov razvoj. Koraljni grebeni su također pogođeni, tako da su ove kemikalije zabranjene u turističkim destinacijama kao što su Hawaii, Florida i Palau.

Slično zakonodavstvo tek bi trebalo biti uvedeno u mediteranskim zemljama. Istraživači ističu potrebu za daljnjim istraživanjem o učincima UV-filtrirajućih kemikalija na livadama morske trave. – Ako otkrijemo koje su komponente za zaštitu od sunca štetne za morsku travu, onda bismo trebali bolje regulirati i osigurati alternative za zaštitu posjetitelja plaže, ali također i morske trave – zaključuje Agawin.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako postati ambasador i čuvar posidonije?