KBC Split traži 70 medicinskih sestara, javilo se samo 14

SPLIT – I dok raste broj pacijenata na bolničkom liječenju, na natječaj Kliničkog bolničkog centra Split za zapošljavanje 70 medicinskih sestara, javilo se njih samo 14. Inače, sestara nedostaje na svim bolničkim odjelima, a najpotrebnije su u jedinici intenzivnog liječenja i na hitnom prijmu. Pokušali su privući i sestre s tek završenom školom, no kako je posao u bolnici složeniji i naporniji nego u izvanbolničkoj zdravstvenoj zaštiti, osobito u epidemiji, očito nije prvi izbor sestara i tehničara, javlja HRT.

– Nedostatak medicinskih sestara je višegodišnji problem, posebno u ovoj situaciji u kojoj se danas nalazimo i gdje je medicinska sestra kao zanimanje postalo mogu reći deficitarno. Brojka koja je potrebna prema normativima s kojima određujemo broj djelatnika – trenutno u splitskoj bolnici nedostaje ih oko 300 – rekla je Marija Grančić, glavna sestra KBC-a Split.

Najteže je na hitnom prijemu i na intenzivnoj.

– U europskim zemljama u jedinici intenzivnog liječenja imate po dvije sestre na jednog teškog bolesnika, a ovdje na 10 radi pet tako da možete sami zaključit da je manjak kadra, rekao je Marko Zoraja, viši medicinski tehničar u JIL-u, KBC Split.

Pacijenti ne trpe zbog manjka osoblja, za sada. No sestre i tehničari, između tople riječi i injekcije, “padaju s nogu”.

– To, naravno, ima svoj danak, iznimno je teško bit kontinuirano pod tolikim pritiskom, odnosno stresom, pod tolikom količinom posla da vi zapravo morate biti non stop u funkciji, u pogonu i nemate niti sekundu za odmor, kaže dr. sc. Ivan Agnić, doc./Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

Na sto su strana, a posao i kući nose, jer sestrinstvo je poziv, ne zanimanje.

Zbog golemog problema, u Sinju je ove školske godine prvi put upisan razred medicinskih sestara, a iduće će se u Splitu, uz dva postojeća, dodati treći. No tih 50-ak novih, mladih bit će spremno za rad tek za pet godina. Bolnička je plaća sestara i tehničara od 5 do 7 tisuća kuna.

I.B.