Katoličkoj crkvi u Dubrovniku vraćeno 210 nezakonito oduzetih knjiga

DUBROVNIK – Na temelju Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture i Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije iz listopada 2005. o povratu crkvenih matičnih knjiga, knjiga stanja duša, ljetopisa i drugih knjiga koje su u vrijeme komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi danas je potpisan Ugovor između Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovačke biskupije. Ugovor su potpisali župan Nikola Dobroslavić i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

– Zadovoljstvo mi je što danas razrješavamo dug države prema biskupiji. Prethodno smo vratili dio knjiga koje su svojedobno oduzete, ovo je novi korak, a vjerujem da ćemo uskoro vratiti i manji dio knjiga koje su još u arhivu i želim potvrditi da ćemo taj dug prema našoj biskupiji u cijelosti izvršiti – istaknuo je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Foto: DNŽ

Dubrovačko-neretvanska županija predala je danas Dubrovačkoj biskupiji 210 crkvenih knjiga i 1 kazalo koje su se nalazile u matičnim uredima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Ove knjige su kroz povijest pisane na latinskom, talijanskom i hrvatskom jeziku i kao takve one su svjedočanstvo povijesti. Najstarija knjiga na našem području je ona sa Šipana iz 1580. godine, a vode se do današnjih dana. Jedno vrijeme su se pisale duple knjige odnosne parice, a danas se te knjige digitaliziraju. Još nekoliko knjiga i završit ćemo ovaj projekt pa mogu zahvaliti svim dionicima – Vladi RH, Ministarstvu uprave, županu Dobroslaviću, matičnim uredima i svim našim djelatnicima – naglasio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Foto: DNŽ

Na svečanom potpisivanju ugovora bile su i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Nikolina Kraljević, ravnatelj Arhiva Dubrovačke biskupije mons. Ivan Šimić te kancelar Dubrovačke biskupije don David Marjanović.

D.G.