KATASTROFA KOD ŠIBENSKOG ZATONA Gore kuće, ljude spašavaju brodovima!

ZATON – Na području Dalmacije aktivna su dva požara na otvorenom, na području Zadarske i Šibensko-kninske županije, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Požar zbog vjetra vrlo često mijenja smjer.  Situacija na požaru kod Zatona je vrlo teška. Zbog požara zatvorene su županijske cesta Vodice-Gaćelezi, te cesta od Šibenskog mosta prema Zatonu i Raslini, objavljeno je na stranicama HAK-a.

Situacija dramatična, a u gašenju sudjeluje više od 100 vatrogasaca, doznaje se iz zatonskog DVD-a. Vatra je zahvatila nekoliko kuća. Isto je i u susjednoj Raslini.
Kilometarska je vatrena fronta. U obruču su i poljski objekti, pa su i vlasnici pobjegli. U redakciju nam stižu dramatične snimke.



U tijeku je evakuacija stanovnika Rasline i Zatona morskim putem prema Bilicama, javlja Šibenik.in. Uključili su se stanovnici s brzim gumenim brodovima. Na stranici Općine Bilice pozivaju stanovnike Bilica da prime ljude u kuće.

Na terenu je više od 100 vatrogasaca s 42 vozila, u gašenju sudjeluju i kanaderi, a sve otežava jak vjetar. Nekoliko kuća je, kako kažu mještani, zahvatila vatra, od dima se ne može disati, a vatrogasna vozila ne prestaju dolaziti. Na terenu su i ekipe hitne pomoći, te policija, javlja HRT.

Foto: Josip Belan

Požar kod Zatona zahvatio je dio kuća i vozila, vatrogasci su na terenu i sprječavaju njegovo širenje, javila je Hrvatska vatrogasna zajednica. Uz domicilne snage iz Šibensko-kninske županije, u gašenju pomažu i vatrogasci susjedne Splitsko-dalmatinske županije te dva kanadera. Puše jaka tramuntana i vatrogascima otežava gašenje.

Kako doznaje Index, premijer Andrej Plenković ide na požarište kod Šibenika. Doznajemo kako je krenuo prema Zatonu.

Foto: Lucienne Houben

Vatrogasni zapovjednik: Imamo dosta oštećenih stambenih objekata, vatra je doslovce između kuća

Stanje na terenu je prilično dramatično.

– Pakao je, ne znamo gdje ćemo prije. Kažu da i neke kuće gore tako da sad idemo vidjeti tamo – kratko je za Hinu rekao Boris Dukić, zapovjednik zatonskog DVD-a.

Foto: Čitatelj

Požar koji je jutros oko 11 sati buknuo kod Mrdakovice i proširio se do Zatona nošen olujnim vjetrom već je oštetio više kuća, potvrdio je za Šibenski portal Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

– Situacija je na području Zatona jako teška. Imamo dosta oštećenih stambenih objekata. Vatra je doslovce između kuća, imamo i dosta, dosta jaki, orkanski vjetar. Bilo šta u ovom je trenutku dosta teško reći, predvidjeti. Sad su nam se opet uključila dva kanadera – s terena je prokomentirao Dukić.

Foto: Snježana Šimunović

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Šibenika Danijel Mileta Šibenskom je portalu rekao kako službena evakuacija stanovništva još nije počela, ali da se stanje prati.

Foto: Josip Belan

– U kontaktu sam s našim vatrogasnim zapovjednicima i ostalim hitnim službama i spremni smo za sve scenarije. Službena evakuacija još nije počela, ali oprezno pratimo stanje tako da nema bojazni za ljude. Vjerujem u naše vatrogasce jer imaju ogromno iskustvo u katastrofama kao što je i ova sada. U svakom slučaju, svi smo tu i pomoći ćemo u svemu što bude trebalo – kazao je Mileta.

Foto: Josip Belan

Prema najnovijim informacijama, glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed da se zbog velikog požara u Šibensko-kninskoj županiji, u pripravnost stavljaju vatrogasne snage iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Karlovačke županije.

D.G

PROČITAJTE JOŠ:

Dramatično na šibenskom i zadarskom području, zapovjednik: “Ovo je požarno ludilo”