Katamaran na liniji s Hvara juri dvostruko brže od dozvoljenog na izlazu iz luke: "Dokle, do nove tragedije?"

Katamaran s gotovo 15 čvorova brzine protutnjio je između uskog prolaza kojeg čini kopno kod grada Hvara i otoka Gališnjaka, kaže nam čitatelj.

Radi se o katamaranu Krilo Carbo koji prevozi putnike na relaciji Korčula - (Prigradica) - Hvar - Split, a svoju tvrdnju potvrđuje fotografijom, ali i aplikacijama poput Marine Traffic ili Vessel Finder koje bilježe trenutnu brzinu i poziciju plovila.

- Ovo je praksa svih katamarana, sve do nove tragedije 15 Nm sa ovom grdosijom na izlasku iz luke?! - kaže čitatelj.

Podsjećamo, gliseri i brodice na mlazni pogon mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 m od obale, i to na području na kojem istima nije zabranjeno glisiranje.

Prolazak glisera i brodica na mlazni pogon do područja na kojem glisiranje nije zabranjeno moguće je obavljati najmanjom mogućom brzinom.

Prema Pravilniku o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutrašnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske, te granicama plovidbe brodova i brodica, brodovi koji obavljaju javni promet prilikom plovidbe unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Republike Hrvatske ne smiju se približavati obali na udaljenost manjoj od 300 m.

- Dakle, osim što glisira brzinom dvostruko većom od dozvoljene, kapetan ovog katamarana to čini unutar kanala užeg od 200 metara - podsjeća čitatelj, a kako se čini, nije mu prvi put, jer je jučer na gotovo istom mjestu, uz samu obalu jurio gotovo 20 čvorova!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRAVILA PLOVIDBE 2 Red u lukama i na moru | | Morski HR
U trećem nastavku edukativnog serijala Nautičkog informacijskog servisa (nIS), u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture donosimo detaljne upute nautičarima o redu u lukama i na moru.