Kaštela obilježavaju Dan oslobođenja od fašističke okupacije

KAŠTELA – Datum, 27. listopada 1944. godine, zapisan je u povijesti Kaštela kao dan kada su jedinice 8. korpusa NOV-a, oslobodile ovaj grad od fašističke okupacije, a tog datuma danas se prisjećaju članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Kaštela.

Tim povodom, u 9 sati, članovi udruge položit će cvijeće i upaliti svijeće pred spomenikom poginulim borcima NOB-a na svim kaštelanskim spomenicima NOB-u, kao i kod spomenika dr. Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću, javlja Portal grada Kaštela.

Kaštelanski mladići i djevojke u NOB su se organizirano uključili u kolovozu 1941. godine, formiranjem Prvog kaštelanskog partizanskog odreda.
Tijekom rata, od 6300 stanovnika Kaštela, njih 1800 uključilo se u neku od partizanskih jedinica.

Prema ratnim evidencijama tijekom 2. Svjetskog rata poginulo je oko 65 tisuća partizanskih boraca, od čega je polovina bila s područja Dalmacije. Od 1800 kaštelanskih partizanskih boraca njih 364 pali su tijekom ratnih borbi, a u Kaštelima je zabilježeno i oko 150 izvanratnih žrtava fašističkog terora, koji su živote izgubili na kućnom pragu samo zbog svoje želje za slobodom.

Kako je kazao jedan Kaštelanin, Kaštela su u povijesti više puta bila obranjena, a samo jednom oslobođena. Iako je oslobođenje Kaštela važan dan u kaštelanskoj povijesti, prisjećanjem na svoje pretke koji su dali život za slobodu, obilježavaju ga tek rijetki.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Split slavi dan oslobođenja od fašista: Partizani bez ičije pomoći dotukli okupatore