Kapetanova klupa zaokružila ciklus unikatnih mozaik-klupa u Ugljanu

UGLJAN - Malo je projekata i akcija koji su u posljednjih osam godina naišli na sveopće prihvaćanje i uključivanje domaćeg stanovništva kao što je projekt “Svako misto svoju klupu ima”, koji su zajednički pokrenuli Turistička zamjednica mjesta Ugljan i Božica Kliman.

Još jednom se to potvrdilo i na otvaranju posljednje klupe u Fortošini, u uvali Lučica, u subotu navečer, kada je svečano “otkrivena” Kapetanova klupa, autorski rad gospođe Božice Kliman, koji je ponovno ujedinio ne samo stanovnike Fortošine, nego i drugih ugljanskih zaseoka, pišu Naši Školji.  

- Žao mi je što smo na ovu klupu tako dugo čekali, ali strpljenje se isplatilo jer je meni ovo najljepša klupa koju smo zajedno napravili, moja kćerka Nika, ja i svi slučajni prolaznici, turisti, vikendaši…. svi koji su nas obilazili, posjećivali, davali nam podršku na sve moguće načine. Korona nas je usporila u izradi klupa, posebno ove, ali ne i zaustavila i srce mi je puno kad vidim sve vas i pozitivne emocije koje je naš projekt “Svako misto svoju klupu ima” iznjedrio - kazala je na maloj svečanosti u Lučici gospođa Božica Kliman.

Tema Kapetanove klupe, kako ju je nazvala autorica, je morska, vezana uz ribarske kućice u Lučici prepoznatljive po šarenim vratima. S jedne strane prolaznike pozdravlja kapetan, s druge leptiri, a na prednjem dijelu, koji gleda na Iž, Ravu i Dugi otok, ispisano je ime mjesta –  Lučica.

📍Lučica, Ugljan Počeli smo i sa klupom u Lučici ⛵ #svakomistosvojuklupuima • • • #mosaic #mosaicbenches #mosaicart...

Posted by Udruga Mozaik - Ugljan on Tuesday, August 16, 2022

- Slušajući komentare, mislim da se ljudima ipak najviše sviđaju “leđa” klupe koja krase šarena vrata ribarskih kućica. To je i prvo što se uoči kad se prilazi Lučici i klupi i vjerojatno je i zbog toga najupečatljivije, dodala je gospođa Kliman te istaknula kako je u proteklih osam godina izradu svih 11 klupa u zaseocima Ugljana i dvije na Sestrunju i u Malom Lukoranu obilježilo zajedništvo, želja da svi sudjeluju i ostave barem mali trag, osobni pečat na klupi.

Kapetanovu klupu u Lučici svečano su otvorili autorica i načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji je naglasio kako projekt “Svako misto svoju klupu ima” ne završava u Lučici nego će se proširiti na ostala mjesta.

- Ljudi vole Boškine mozaik-klupe, na neki su način postale brand cijeloga otoka iako su vezane samo uz našu općinu. I zato projekt ide dalje, ovih dana ćemo odabrati mjesta za nove klupe u Preku, Poljani, Sutomišćici, Lukoranu… Zahvaljujem prije svega gospođi Kliman i njezinoj obitelji na entuzijazmu, volji i trudu, a potom i svima koji su na bilo koji način u proteklih osam godina bili uključeni u ovaj lijep projekt - rekao je Brižić, a gospođa Kliman se posebno zahvalila djelatnicima općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi koji su napravili kalupe i izlili betonske okvire klupa.

Uz riječi podrške i zahvale za svih 11 klupa, Ugljanci su gospođi Kliman zahvalili i posebnim darom – slikom, njezinim portretom koju je za tu prigodu izradila ugljansko-riječka umjetnica Brankica Rebac Goja.