Kapetan i prvi časnik bulk carriera kažnjeni sa 75.000 dolara zbog plovidbe kroz Veliki koraljni greben

Kapetan i prvi časnik capesize bulk carriera Sea Coen, u vlasništvu tvrtke SW Shipping, kažnjeni su s ukupno 75.000 australskih dolara zbog odstupanja s propisane rute i prolaska kroz područje Velikog koraljnog grebena koji je dio Svjetske prirodne baštine.

Dvojica pomoraca, inače državljani Južne Koreje, na sudu u Townsvilleu u Australiji priznali su krivnju za odstupanje s rute i upravljanje brodom u području Velikog koraljnog grebena, u kojemu je plovidba izričito zabranjena.

Sea Coen, bulk carrier dugačak 289 metara, u ožujku ove godine prošao je kroz prolaz Palm Passage kod grada Townsville i zaplovio zaštićenim područjem. Australski sud je zbog ovog prekršaja odlučio novčano kazniti oba pomorca, kapetana kaznom u visini 40.000 AUD, a prvog časnika kaznom od 35.000 AUD, piše Pomorac.hr

Josh Thomas, glavni izvršni direktor uprave ovog zaštićenog područja na UNESCO-vom popisu Svjetske prirodne baštine, izjavio je da je ovakav sudski ishod dobar primjer provođenja zakona na području Velikog koraljnog grebena.

– Naša uprava ozbiljno shvaća kršenje zakona koji su osmišljeni kako bi se smanjio rizik oštećenja ovog područja koje uzrokuju brodovi koji plove u blizini Grebena. Potencijalni incidenti mogu imati katastrofalne posljedice za okolišnu, kulturnu i gospodarsku vrijednost Velikog koraljnog grebena. Operateri plovila koji krše zakone moraju preuzeti odgovornost – rekao je Thomas.

U slučaju bulk carriera Sea Coen, utvrđeno je da su postupci kapetana i prvog časnika značajno povećali rizik za sigurnost Velikog koraljnog grebena, premda nije nastala značajnija šteta.

Sea Coen izgrađen je 2005. godine, a u vlasništvu je južnokorejskog SW Shippinga, dok njime upravlja sunarodnjak Polaris Shipping, piše Pomorac.hr

Z.G.