KAOS NA SPLITSKOM PODRUČJU Valovi bacali do Dioklecijanove palače, visoki valovi i u Komiži

SPLIT/KAŠTELA/KOMIŽA – Oko 21 sat dogodio se vrhunac snage vjetra u Dalmaciji. Najjači udari izmjereni su na Zvjezdanom selu Mosor, koje se nalazi na teritoriju grada Splita, i tamo je jugo imalo udare do 140 km/h.

Prema podacima DHMZ-a, na Prevlaci jugo ima udare do 127 km/h, Dubrovniku 113 km/h, a Splitu 122 km/h.

Kako javlja Dalmacija danas, valovi su prebacivali na splitsku Rivu i ponegdje dopirali do Dioklecijanove palače. Marmontova ulica je ostala bez javne rasvjete. Velik dio Splita i okolice iza 21 sat nakratko je ostao bez električne energije.

Poplavile su rive u Omišu, Trogiru i Starome Gradu, a jednako je intenzivna plima bila i u Kaštelima. Ovog puta more plavi obalu na puno širem području nego kod uobičajenih situacija.

– Ovdje živim odavno, ali da mi lebić i more ovako tresu kuću, nisam godinama doživio – kazao je čitatelj iz Kaštel Kambelovca.

Vjetar u Komiži okrenuo kontejner carine i policije za 90 stupnjeva

Nakon što je veći dio dana puhalo jugo, vjetar je navečer okrenuo na oštro, a zatim i na lebić (garbin). Veći dalmatinskih luka zaštićena je od najčešćih vjetrova – bure i juga, a rijetko koja od lebića koji puše s jugozapada. Jedna od najotvorenijih uvala vjetrovima trećeg kvadranta je Komiža.

Na tamošnjem lukobranu, vjetar je okrenu kontejner Carine i policije za 90 stupnjeva, javlja Dalmacija danas.

Iako je lebića bilo i drugdje, rijetko gdje su se razvili tako visoki valovi kao u Komiži. Pogledajte video snimljen u ponedjeljak navečer.

D.G.