Kandelora - Svečano otvaranje Feste svetoga Vlaha

DUBROVNIK - U Dubrovniku je u četvrtak, na blagdan Kandelore, tradicijskim ceremonijalom crkvenog i svjetovnog programa, svečano otvorena 1051. Festa svetoga Vlaha.

U 11 sati u Kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika, uz izravan prijenos u programu Radio Dubrovnika.

Svečani blagdanski program nastavit će se do tradicijskog trenutka u kojem će Zelenci s gradskog Zvonika označiti 15.30, kada će na prostoru pred svečevom crkvom početi ceremonijalno otvaranje Feste, također uz prijenos na Radio Dubrovniku. Festu će, uz tradicionalno čitanje Lausa, prinos i blagoslov plodova zemlje i podizanje Parčevog barjaka uz pjevanje himna „Čuj, sv. Vlaho“, otvoriti dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

U nazočnosti Dubrovčana, uzvanika i štovatelja blagdanske prigode, podizanjem svečevog barjaka i puštanjem golubica pred Parčevom crkvom počet će ovogodišnja Festa svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, koja će trajati do 5. veljače.

Svečana pjevana večernja molitva u katedrali Gospe Velike počinje u 17.30. Prigodni nagovor održat će predvoditelj trodnevlja isusovac dr. sc. Mijo Nikić. Nakon molitve slijedi koncert Mješovitog katedralnog zbora.

I.G.