Kampisti blagdane i Novu godinu dočekuju u Istri, neki se i kupaju

Gotovo četvrtinu ukupnih noćenja u zemlji ostvarili su hrvatski kampovi, čak 22 milijuna noćenja. Stalna ulaganja u dodatne sadržaje omogućuje im sve bolje poslovanje, a od pojave pandemije, dodatno je povećano zanimanje za boravkom u prirodi.

Sve više kampova otvoreno je i zimi. Dio kampista koji su odlučili i Novu godinu dočekati kod nas, već su stigli u istarske kampove.

Blagdanski ugođaj u kampu u Vrsaru. Mnogi gosti ovdje će dočekati Novu godinu, a neki - poput ove obitelji iz Njemačke - provesti i 6 mjeseci.

- Čim zasja sunce ovdje, poraste temperatura i može se biti u kratkim rukavima. Klima mi odgovara zbog mojih bolnih koljena, a i našem psu koji je također star - kaže Werner iz Njemačke.

Važno im je, kažu, da imaju ugrijane sanitarije, saune, masaže i da mogu odjeću održavati čistom. Neki uživaju i u moru iako mu je temperatura 13 stupnjeva.

- Čini vam se da je hladno, ali morate plivati svaki dan jer se more postupno hladi. A onda se hladi i tijelo, prilagođava se i to onda nije šok - kaže Rossana iz Italije.

Malo tko u kampu nema ljubimca. Obitelji s djecom, pak, očekuju se sljedećeg tjedna, s početkom školskih praznika.

- Bez obzira na troškove, mi i dalje vidimo svrhu da nam kamp bude otvoren cijelu godinu. Za Novu godinu bit će ih više, od 800 do 1000 gostiju očekujemo - ističe direktorica kampa Porto Sole, Vrsar Sanja Sćulac.

I obiteljski kamp u obližnjoj Funtani nikad se ne zatvara. Trenutačno ugošćuje 100-tinjak turista, a za doček su rezervirane sve parcele.

- Pripremamo im doček u podne s mađioničarem, DJ-om, animatoricom, dječji kutak, da bi se roditelji mogli opustiti, tako da će biti za svakog ponešto - kaže direktorica kampa Polidor u Funtani, Federica Ukušić.

Većini će, nakon dočeka, odmor završiti. Mnogi kažu da ih zbog ulaska Hrvatske u Schengen više neće boljeti glava prije puta.

- To će biti baš super, da nećemo čekati one gužve što će biti 2. siječnja kada se vraćamo svi - smatra Miran iz Slovenije.

Svi, osim takozvanih paušalaca, potpuno opskrbljenih za zimu.

No, kakva god bila, neće biti jača od one u Njemačkoj.

A bit će i oslobođeni barem dijela povećanih režijskih troškova u svojoj zemlji, piše HRT.

I.G.