Kamo za kišni vikend? Prošećite od Senja do zvijezda

SENJ – Postoje mjesta kojima ćudljivo vrijeme, kakvo je upravo ovog vikenda, daje dodatnu draž. Jedno od njih svakako je i Senj. Kamene palače i ulice, jedna od najstarijih katedrala na sjevernom Jadranu, fascinantna tvrđava Nehaj koju kao da su gradili kako bi pomirila uskomešano nebo i neukroćeni krajolik, stare zidine i vrata na kojima je nekoć završavalo mukotrpno putovanje iz unutrašnjosti Hrvatske – redom su mjesta koja kroz povijest nisu mazili blagi povjetarci i sunčani dani.

Kao što mirno more ne čini priliku za akciju neveri vičnih uskoka, i kao što najbolja djela Kranjčevića, Novaka ili Cihlar-Nehajeva ne zvuče kao da su napisana tijekom anticiklone, tako ni sam Senj svu svoju ljepotu ne otkriva na monotonoj pozadini vedrog neba.

Luka Jakopčić

Oživljena povijest za male i velike

Poštujući ovu tradiciju, Senjani su za predstojeći vikend bukirali promjenjivo vrijeme. Povodom Dana grada te 370. rođendana Pavla Rittera Vitezovića (1652-1713), najstarijeg od velikih senjskih književnika, žele nam predstaviti svoj grad u autentičnom izdanju. Da ne bi ispalo da je sve prepušteno vremenskoj prognozi, osmišljen je i zanimljiv program oživljene povijesti. Tako nas u petak, 22. travnja, osim tradicionalne izložbe na Nehaju, u senjskom Domu kulture očekuje i otvorenje nesvakidašnje izložbe “Povijesni selfie” – foto-portreta suvremenih Senjkinja i Senjana u različitim povijesnim situacijama. Nakon izložbe održat će se i promocija dvaju monumentalnih Vitezovićevih djela (“Pjesničke poslanice” i “Dva stoljeća uplakane Hrvatske”). Njih će predstaviti gošće iz Matice hrvatske te s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Luka Jakopčić

U subotu 23. travnja ne propustite baroknog pjesnika u rap i sevdah izdanju  (show “Vitezović na sceni”, od 11.00 h). Ako dolazite u društvu mališana, zanimat će vas i radionica-čitaonica “Od Senja do zvijezda” (od 10 h). Ako ćete pak malo misliti i na sebe, navratite na ukusni “Vitezovićev snack” te koncert odličnog zagrebačkog tria Public Hit Factory. U slučaju ostvarenja “senjske” vremenske prognoze, radionice i dramski program će se održati u dvorani Doma kulture, dok će gastro-program i koncert startati oko 11 h u hotelu “Bura 45/N”. Raspored svih događanja pronađite OVDJE.

Luka Jakopčić