KAKO TO? Berba maslina pri kraju, a mnogi se još nisu rješili ni prošlogodišnjeg ulja!

Berba maslina u Istri privodi se kraju, a mnogi manji proizvođači još se nisu riješili prošlogodišnjeg ulja. Zbog viškova - cijene ekstradjevičanskog maslinova ulja padaju. I dok jedni spuštaju cijene, drugi rješenje vide u već pomalo zaboravljenom - zadrugarstvu.

Novo je ulje u bačvama. Obitelj Marijanović proizvest će ga oko 20 tisuća litara. Uz to ostalo je još lanjskog.

- Na stanju imamo 200, 300 litara prošlogodišnjeg ulja. To za nas nije problem. Imamo ljude koji vole i kupuju lanjska ulja jer su im blaža i tako su naučeni - rekao je za HRT Marijan Marijanović, maslinar.

No neka obiteljska gospodarstva imaju pune podrume staroga ulja koje ne uspijevaju prodati.

- Imamo saznanja da ljudi koji proizvode 500 litara ulja prodaju 200, 300 litara, druga da im ostane - rekao je Marijan.

Takvi proizvođači snižavaju cijenu starog maslinova ulja i litru prodaju i po 9 eura. To utječe na cijenu ovogodišnjeg.

- Cijena rinfuze maslinovog ulja se prodaje u uljari za 15 eura, to je nešto niže nego prošle godine - rekao je Marko Krtačić, Uljara Vodnjan.

Istra ima oko milijun i pol stabala maslina. Županija je prije 30 godina poticala njihovu sadnju i revitalizaciju zapuštenih maslinika. Mnogi sada upravo od nje očekuju pomoć u zbrinjavanju viškova.

- Mi im možemo pomoć jednom zajedničkom promocijom maslinovog ulja, a s druge strane imamo organiziranu našu županisjku agenciju koja je ove godine otkupila određenu količinu ploda masline - istaknuo je Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

Deni Klarić briga oko prodaje ulja nema. Tri i pol tona ploda maslina predao je zadruzi. Zauzvrat je dobio 9 eura po proizvedenoj litri.

- Ja sam jako zadovoljan. Nemam nikakvih briga ni sa bocama, punjenjem, plasiranjem, nigdje ići, plasirat svoj proizvod - kaže.

Sve to za njega odrađuje zadruga. Ove je godine od svojih članova otkupila 100 tona ploda.

- Nemamo problema s plasmanom. Dapače, još otvaramo nove kanale za prodaju - rekao je Roberto Rota, upravitelj PZ-a Maslinari Istre.

Plasman ulja zahtijevat će sve više umijeća jer svake godine u rod dolazi sve više maslina. Mali i srednji proizvođači morat će se udruživati ili povezivati s velikima, koji imaju uhodano tržište.

Klara Dujmović

PROČITAJTE JOŠ:

Maslinari u Dalmaciji najavili poskupljenje maslinovog ulja
Uskoro kreće berba maslina. Za razliku od prošle godine - koja je bila među rekordnima - maslinari očekuju ipak nešto manji urod. E sad - hoće li zbog manje maslina poskupjeti ulje? Sigurno hoće, ali zasad je teško reći za koliko. I maslinarima su poskupjeli troškovi uzgoja pa će taj
Uvoz maslinovog ulja u prošloj godini narastao je za više od 35 posto
Dok smo u 2021. bilježili rast izvoza i uvoza maslinovog ulja, u protekloj godini zabilježen je samo rast uvoza, a najveća količina dolazi iz Španjolske. Uvoz maslinovog ulja u Hrvatsku ne prestaje rasti. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatska je u razdoblju od siječnja do studenog 20…