KAKO SE ZAŠTITITI OD PLIMNIH VALOVA U BUDUĆNOSTI? Izgradnjom 6-metarskog zida duž obale i oko otoka

Nakon što je NASA objavila informaciju da će od sredine idućeg desetljeća plimni valovi uništiti život na obali zbog promjena u Mjesečevoj orbiti, postavlja se pitanje – mogu li se i kako spasiti nekretnine uz obalu?

Mogu – izgradnjom zida visokog 6 metara, gorko se našalio Tino Mladinić, kapetan lučice Poljud u razgovoru za Dnevnik Nove TV. No ima li spasa obalnim gradovima ukoliko se obistine NASA-ina predviđanja? A ona će se vrlo vjerojatno obistiniti, jer su plime posljednjih godina sve češće i sve žešće. Kad tome pridodamo utjecaj Mjesečevih orbitalnih oscilacija, koje završavaju svoj puni krug sredinom 2030-ih, gradovi poput Vranjica mogli bi biti potpuno potopljeni.

Nastradao bi i dobar dio Splita – nestala bi riva, ugostiteljski objekti, a more bi možda dosegnulo i Poljud. Brojne kuće, domovi duž jadranske obale progutalo bi more.

Uz olujno jugo i kišne vjetrove razina Jadrana vrlo lako bi se mogla podići za 2-3 metra, smatra Nenad Leder, oceanograf s Pomorskog fakulteta u Splitu.

Unatoč brojnim upozorenjima, mnogi i dalje misle da se klimatske promjene događaju nekome drugome, negdje drugdje u nekom dalekom vremenu. No one su već tu, desetljećima pripremaju teren za veliko finale. Pitanje je samo tko će izvući kraći, a tko deblji kraj.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog oscilacija u Mjesečevoj orbiti plimni valovi potapat će obalne gradove diljem svijeta