Kako se boriti protiv obalnog plavljenja u PGŽ-u?

RIJEKA - Na sveučilišnom Kampusu u Rijeci jučer je predstavljena studija 'Analiza ugroženosti od obalnog plavljenja ranjivih naselja Primorsko-goranske županije'.

Studija je imala za cilj detaljno analizirati ugroženost četiri ranjiva naselja, Cresa, Raba, Punta i Voloskog, prvenstveno od obalnog plavljenja za današnje te predviđene razine mora.

Rezultati i predložene prostornoplanske smjernice kvalitetna su podloga koja će dionicima omogućiti i olakšati pravovremeno djelovanje i intervencije u prostoru potrebne za umanjenje očekivanih negativnih posljedica klimatskih promjena.

Venecija se svojim projektom Mose brani od poplava, dok 'mala Venecija', glavna riječka tržnica, često pliva u vrijeme plime i nepogodnih vremenskih 'neuvjeta'.

Podizanje morske razine je globalna pojava, a mareografi na području Sredozemlja bilježe je već od kraja 19. stoljeća. Rijeka s 43,6 posto obale veoma visoke i visoke ranjivosti najugroženiji je grad s obzirom na ostale gradove u PGŽ-u, dok je Opatija na drugom mjestu, prenosi Novi List.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

B.K.