Kako more utječe na nas i mi na njega?

Društvo istraživača mora 20000 milja održalo je prošli vikend radionicu za razvoj i osmišljavanje edukativnog sadržaja kojim bi se populariziralo STE(A)M područje među mladima, kroz znanost o moru i tehnologiji.

Radionica je dio projekta “Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i mi na njega”, financiranog iz EU fonda, a okupila je članove Društva, predstavnike partnerskih organizacija te srednjoškolske formalne edukatore.

Foto: Društvo istraživača mora – 20000 milja

Na radionici je, također, osmišljen mobilni edukativni postav u ronilačkom brodu (koji je ustupljen na korištenje za potrebe projekta) i u kamp prikolici koja se nabavlja u sklopu projekta, a koji će služiti za edukaciju velikog broja djece o važnosti mora, diljem Hrvatske.

Tripartitni edukativni program provodit će se kroz radionice za srednjoškolski uzrast, s ciljem podizanja razine znanja i poticanja razvijanja svijesti o zaštiti morskog okoliša, važnosti znanja o moru, prirodnoznanstvenoj i “oceanskoj” pismenosti.

Edukativni program usmjeren je na skupinu mladih, koji upoznavaju dosad nepoznate aspekte društva i prirode (okoliša). Stoga, poznavanjem mora i morskih ekosustava, otvara se mogućnost za vrlo slikovitim i jednostavnim načinom približavanja fizike, kemije, biologije, tehnologije i važnostima njihove interdisciplinarnosti, za održivi razvoj i očuvanje okoliša, stoji u priopćenju Društva istraživača mora 20000 milja.

Projekt s ukupnim proračunom od 1.183.332,43 kuna, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.005.832,57 kuna, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok je ostalih 177.499,86 kuna, odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurano iz Državnog proračuna RH.

Nositelj projekta je Društvo istraživača mora – 20000 milja, uz partnerstvo Sveučilišta u Zadru, Udruge za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruge studenata BIUS, Udruge Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetničke organizacije Silba EnvironmentArt.

Projekt nastavlja s aktivnostima, a sljedeća na rasporedu  je prva po redu višednevna radionica provedbe navedenog programa, osmišljenog upravo na netom održanoj radionici. Radionica se održava na Silbi, a na njoj sudjeluje 15 učenika Srednje škole Obrovac.

K.B.