Kako je šetnica na Dućama pored Splita “zaobišla” lokalnu kapunjeru nasred pomorskog dobra?

DUĆE – Ovih dana, na stranicama portala dugirat.com osvanuo je jedan zanimljiv tekst o šetnici uz more kroz mjesto Duće. Čitatelj nas upozorava da je “problem u tome što šetnica obilazi sve bespravne objekte koji su uzrupirali plažu”.

– Molija bih Vas da ovu sramotu objevite jer je već skoro četvrtina šetnice izgrađena – piše nam čitatelj.

“Stavio lokalni lola svoju “KAPUNJERU” na plažu i dućka šetnica kroz četiri (4!) ponajljepša kilometra hrvatske obale spremno je uzmaknula pred moćnim protivnikom. Pa ga – ZAOBIŠLA. Jer pametniji popušta. A tek počelo drugo poluvrijeme…

Na trasi buduće DUĆKE ŠETNICE našla se tako “mala kapunjera”, kućica ka pola kontejnera, olitiga glavni ili izdvojeni pogon ugostiteljskog objekta, i šetnica je učinila mali đir okolo! Pametniji popušta. A tko zna – zna! (a zna se tko kod nas.. zna) Lokalni lola garant ima koncesiju od stoljeća sedmog, odobrenje od županije ili pak općine, ili sve to.

Foto: Udruga Duće

Možda se u škafetu ili u staroj škrinji na tavanu nađe i neki pečatirani papir stare općine Omiš ili poljičke na Priku… a možda je lola ipak “ziđa” ili “dotra” pola kontejnera na svoju “didovinu”, a sada ga se ovako javno komentira. Doista, tko zna – zna, a mi što ne znamo valja nam najprije sve lipo provjerit na katastru, ne grišit dušu na međumrežju, usporedit stanje na terenu s onim u zemljišniku, pa provjeriti situaciju u registru koncesija na pomorskom dobru… jer krhko je znanje, a tužbe i duševene boli velike, pogotovo u usporedbi s zdravim razumom hrvatskih neimara i urođenom “snalažljivošću” dućkog, a i skoro svakog hrvatskog čovika.

I tako, ŠETNICA KROZ DUĆE se gradi, fala Papi Jerku, Općini i Županiji. I neka. Lipo je to. I potrebno. I korisno. I za to bravo. Super. Napokon. Naravno, mi je plaćamo, a tko će drugi?

A pametniji, vidimo, i dan danas uzmiču pred kaubojima, a ovaj ne baš reprezentativni izdvojeni ili pak glavni pogon dućkog dugostiteljskog objekta na zamišljenoj trasi dućke šetnice, pretvoriti će se u raskošnog bijelog ugostiteljskog labuda u punoj bašti, ta to i vrapci već znaju, dočim se pred lito presječe plava vrpca i smišne fureštice opet krenu šotobraco s lokalnim galebovima u večernji đir duž četiri kilometra dućkog pješčanog čuda”, piše Mladen Banović iz Udruge Duće.

Foto: Udruga Duće

Upit o šetnici i “kapunjeri” koju iz nekog razloga ista zaobilazi, pa se betonira i samo more, poslali smo na adrese Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, te Općini Dugi rat. Odgovore ćemo objaviti, čim ih dobijemo.

D.G.