Kako će se poskupljenja odraziti na sezonu na otocima?

Porast cijena na svim poljima posebno je pogodio otočane, pa su i u Korčuli obrtnici svoje poslovanje morali prilagoditi nedavnim poskupljenjima. Budući da su troškovi sve veći, upitno je kako će se odraziti na predstojeću turističku sezonu.

Nove cijene – nove mjere. Nedavna su poskupljenja uvelike utjecala na sve korčulanske obrtnike pa su svoje poslovanje morali prilagoditi novonastaloj situaciji.

– Neki obrtnici su morali podignuti svoje cijene, neki su morali otpustiti radnike, neki razmišljaju o tome. Sve su svemu teško je, poskupio je materijal, poskupilo je gorivo, sada i električna energija, a što je najgore ne znamo dokad će to tako i u kojoj mjeri – ističe predsjednik Odbora Udruženja obrtnika Korčula-Lastovo Mihovil Depolo.

Većina je obrtnika, sukladno porastu troškova, promijenila i svoje cjenike. Pa su cijene, da bi poslovanje opstalo, gotovo svugdje veće.

– Mi smo sladoled bili primorani dignuti- kuglu sladoleda s 12 kuna na 15, Možda je to simbolično te tri kune ali nama puno znači jer eto primjer meni litra mlijeka za sladoled, ja je ne mogu više naći ispod 9 kn, ističe slastičarka Jagoda Milina za HTV.

– Mi smo poskupili isto malo, nismo puno, desetak kuna, toliko da pokrijemo ovo poskupljenje goriva jer je gorivo poskupilo 50% u odnosu na lani, kaže predsjednik Korčulanskih barkarjola Stipe Šeparović.

No izgleda da su i turisti svjesni situacije pa im korčulanske cijene i nisu previsoke.

– Nije ekstremno skupo. Kao u našoj zemlji otprilike, u velikim središtima je uvijek malo skuplje, no nije preskupo za nas. U redu je – ističe Marius iz Litve.

– Volim trgovine namirnica ovdje, mislim da su cijene fer, kao i kada jedemo vani – dodaje Jessica s Floride.

– Slično je kao u nekim većim gradovima, jedino što kao eto po restoranima bi rekao da su možda cijene malo jače, ali recimo u trgovinama je tu negdje slično, manje-više – kaže Aleksandar iz Srbije.

Prihvatljivo?

– Prihvatljivo, da.

Pandemija je iza nas, no uz nova poskupljenja, obrtnike čini se, čeka još jedna neizvjesna sezona.

Z.G.