Kako biti više ekološki osviješten turist?

Turizam je industrija koja donosi brojne negativne utjecaje na okoliš, ali našim odlukama kao putnici, možemo smanjiti svoj otisak pa čak i doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

Maya Bay na tajlandskom nenaseljenom otoku postao je poznat kao mjesto snimanja filma Plaža iz 2000. godine. To je dovelo do brzog porasta posjetitelja u zaljevu - ponekad čak 8000 dnevno - i stavilo ogroman pritisak na prirodna staništa u zaljevu.

Zaljev je 2018. zatvoren za turiste na četiri godine kako bi se njegovi koraljni grebeni i divlje životinje oporavili.

Kako kao turisti možemo pomoći prirodi i doprinijeti lokalnoj zajednici?

Jedan od načina je da kupujemo proizvode lokalnih stanovnika čime potičemo njihov razvoj. Valjalo bi pripaziti i na potrošnju vode. Ponovno korištenje ručnika i skraćivanje vremena tuširanja mogu pomoći u smanjenju potražnje za vodnim resursima.

Volite kruzere? E to bi mogao biti problem jer je takav turizam veliki neprijatelj prirodi, ali i mnogim popularnim destinacijama. Kruzerski turizam rijetko koristi lokalnom stanovništvu, a donosi značajne negativne utjecaje na okoliš.

U području zaljeva Trujillo u Hondurasu, na primjer, povećanje količine smeća i ispuštene kanalizacije u ogromnom je porastu otkako je 2014. ovdje počeo djelovati komercijalni kruzing turizam, prenosi CNA.

Slična zabrinutost potaknula je apele da se ograniče kruzeri u popularnim europskim odredištima poput Venecije, Marseillea i Barcelone. Više od 50.000 ljudi potpisalo je peticiju za zabranu uplovljavanja kruzera u Marseille.

Gradski odmori na kratkim relacijama su ekološki prihvatljivija opcija pa možda da razmislite o takvoj alternativi.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Uvodi se ekološka taksa za turiste, plaćat će je i jednodnevni posjetitelji
Uvodi se ekološka taksa za turiste, a plaćat će je i jednodnevni posjetitelji. O propisivanju ove pristojbe i njenom iznosu odlučivat će gradovi i općine nakon što iduće godine stupi na snagu Zakon o turizmu. Koja će mjesta za svoje jednodnevne posjetitelje, ali i goste na duljem boravku, propisati…