Kako bi modernizirala svoju flotu, Australija kupuje američke podmornice na nuklearni pogon

Australija će, nakon što je otkazala francuski ugovor, kupiti nuklearne podmornice za napad, proizvedene u SAD-u kako bi modernizirala svoju flotu, javlja Reuters. Naime, vlasti su sve više zabrinute zbog utjecaja Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Kupoprodajni ugovor za podmornice klase Virginia bit će objavljen sljedećeg tjedna kada će se američki predsjednik Joe Biden, australski premijer Anthony Albanese i britanski premijer Rishi Sunak sastati u San Diegu na razgovorima o 18-mjesečnom nuklearnom partnerstvu poznatom po akronimu Aukus.

Sporazum iz Aukusa, najavljen za 2021., otvorio je put Australiji da dobije pristup podmornicama na nuklearni pogon, koje su 'nevidljivije' i sposobnije od brodova na konvencionalni pogon.

- Svima je jasan imperativ dugoročnog osiguravanja mira i stabilnosti u indo-pacifičkoj regiji - rekao je Biden još u rujnu 2021. kada je najavljeno partnerstvo.

Moramo biti u stanju uhvatiti se u koštac s trenutačnim strateškim ozračjem u regiji i načinom na koji se ono može razvijati - dodao je tad.

Ovaj tajno posredovani dogovor uključivao je otkazivanje ugovora vrijednog više milijardi dolara za flotu konvencionalnih podmornica izgrađenu u Francuskoj, što je izazvalo diplomatski sukob unutar zapadnog saveza koji je trajao mjesecima.

Europski dužnosnik izjavio je kako je Francuska obaviještena o uvjetima kupoprodajnog sporazuma.

Biden je u utorak razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, priopćila je Bijela kuća, dodajući da su "razgovarali o suradnji Sjedinjenih Država i Francuske u indo-pacifičkoj regiji".

Svaka košta 3 milijarde dolara

Podmornice, koje koštaju po 3 milijarde dolara, izgrađene su u brodograđevnim pogonima u Virginiji i Connecticutu. Prema uvjetima sporazuma, dijelovi podmornice će biti rađeni i u Velikoj Britaniji i Australiji ali s američkom tehnologijom i podrškom, doznaje Reuters. Prvotni planovi zahtijevali su izgradnju svih podmornica u Adelaideu u Australiji.

SAD će pojačati svoje posjete lukama u Australiji kako bi zemlji pružile već podršku u radu s tehnologijom na nuklearni pogon.

Iako su se odnosi između SAD-a i Francuske 'oporavili' zbog sporazuma o podmornicama, Francuzi su i dalje zabrinuti da bi ovaj sporazum Kina potencijalno mogla iskoristiti kao izgovor za rastezanje granica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i isporuku osjetljivih tehnologija protivnicima Zapada. Francuska je pozvala tri članice saveza Aukus da vode računa o tom pitanju.

Kina tvrdi da sporazum s Aukusom krši sporazum o neširenju nuklearnog oružja, tvrdeći da je prijenos materijala nuklearnog oružja iz države u državu bez "očito" kršenje duha pakta.

Australski dužnosnici uzvratili su na kritike, tvrdeći kako žele nabaviti podmornice na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane podmornice.

Bijela kuća odbila je komentirati kupnju podmornice uoči planiranog sastanka sljedećeg tjedna.

I.G.