KAJAKAŠKA AVANTURA Mamin i tatin otok povezao kajakom

Kako spojiti mamin i tatin otok dosjetio se 28-ogodišnji Nikola Kraljić, po vlastitoj 'dijagnozi' teški ovisnik o moru, jedrenju i veslanju. Naime, hrabrim pothvatom kajakom je spojio otoke Krk i Hvar.  

A kako je sve počelo? Nakon što su ga u osnovnoj školi jedrenju naučili u Jedriličarskom klubu Malinska, u srednjoj se dogodila - preobrazba.

- U srednjoj školi sam ničim izazvan, dan danas ne znam koji je točno razlog, kupio kajak za morsko kajakarenje. I otad mi je to jedan od najdražih hobija na kojem provedem većinu svog slobodnog vremena pogotovo ljeti - rekao je Nikola za HRT.

U početku su to bile bliže rute, oko Krka i do obližnjega Cresa, puno puta do Beloga. No, na fakultetu se dosta družio s kolegama iz Zadra koji su ga zadirkivali da nikada neće doći kajakom od Krka do Zadra, prisjeća se.

Uspio je i do Zadra, a nakon toga, uslijedio je novi vlastiti izazov - sam u kajaku sve do Hvara!

- Mama mi je porijeklom s otoka Hvara, imam puno rodbine tamo - to je bila logična destinacija, znači spojiti Krk i Hvar. Tatin otok Krk i mamin Hvar - kaže Nikola, dodajući kako su upravo oni bili glavni odgovaratelji od tog čina do zadnjeg dana. Ali on je ipak krenuo, a roditelji su onda, uz djevojku Helenu bili glavna podrška.

Oboružan hranom, opremom i entuzijazmom otisnuo se iz Malinske i već na početku doživio bliski susret s bjeloglavim supovima na Cresu. Pitamo li su ga kakav je to osjećaj biti sam u kajaku u avanturi koja nije igra?

- Osjećaj je stvarno izvanredan, znači imamo predivnu obalu i to se ne mora sto puta ponavljati - to svi znamo, ali na ovaj jedan način gdje ja prolazim s kajakom na pol metra od same obale - ništa mi ne može promaknuti. Tihi način plovidbe - čujem dupine, čujem sve - tako da nisam sam, pogotovo ne ljeti, kaže.

Najdelikatniji dio puta Nikoli je bio od Brača do Hvara, jer u srcu sezone sve vrvi od nautičara. No, kad je stigao do starigradske uvale, znao je, kaže, da je nadomak cilja.

- Bile su, normalno, putem krize, ali zadnji dan pošto sam radio preko 40 kilometara, bilo je dva dana preko 50 kilometara. Zadnji dan mi je ostalo 30-ak kilometara tako da sam taman došao na ručak kod svoje rodbine. Dvije tete imam na Hvaru, pa su me one počastile ručkom, tako da je to bio dobar osjećaj jako - govori.

- U međuvremenu sam nabavio dvosjed, tako da se svi slijedeći planovi uglavnom baziraju na veslanju u dvosjedu - kaže Nikola. Ovoga ljeta, s djevojkom će na godišnji odmor kajakom po Kvarneru, a dogodine možda i do Trsta.

B.K.