Još dva broda za prijevoz LNG-ja u floti PKN Orlena

Brodovi će započeti plovidbu koncem ove godine, povećavajući mogućnosti tvrtke u nabavi prirodnog plina i time pridonoseći jačanju energetske sigurnosti Poljske.

'Święta Barbara' i 'Ignacy Łukasiewicz' dva su broda za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) koji će se uskoro pridružiti floti poljske energetske tvrtke PKN Orlen. Svečanost njihova imenovanja održana je ovaj tjedan u brodogradilištu Hyundai Samho Heavy Industries u Mokpou u Koreji, priopćila je poljska naftna i plinska tvrtka PGNiG (dio PKN Orlena).

Brodovi će započeti plovidbu koncem ove godine, povećavajući mogućnosti tvrtke u nabavi prirodnog plina i time pridonoseći jačanju energetske sigurnosti zemlje, prenosi Energetika.

- Novi brodovi za prijevoz LNG-ja skupine Orlen još su jedan korak prema izgradnji energetske neovisnosti Poljske i razvoju poslovanja tvrtke na globalnom tržištu ukapljenog prirodnog plina - izjavio je Daniel Obajtek, predsjednik Uprave Orlena.

On je dodao kako se strategija diversifikacije uvoza plavog goriva, koja se temelji na isporukama LNG-ja i koja se provodi već nekoliko godina, pokazala učinkovitom i omogućila potpuno odustajanje od ruskih energenata u iznimno teškom razdoblju europske energetske krize.

- Tijekom tog vremena smo izgradili vještine koje ćemo koristiti za daljnju diversifikaciju dobave plina kako bismo zadovoljili potražnju naših kupaca u Poljskoj i drugim zemljama u okruženju. Prirodni plin ostaje strateški energent koji je neophodan ne samo u kućanstvima i kemijskoj industriji, već omogućuje učinkovitu i sigurnu transformaciju energije. Vlastiti brodovi za prijevoz LNG-ja proširuju logističke mogućnosti skupine Orlen, a time i povećavaju pouzdanost opskrbe smanjujući troškove transporta - zaključio je.

A.B.