Jesu li solarne baklje Zemlji prijetnja?

Mediji znaju preuveličavati prijetnju koju Zemljanima predstavljaju solarne baklje, međutim istina je da nam one ne mogu naškoditi. No što je sa satelitima u orbiti i energetskim sustavima?

NASA-ini stručnjaci vjeruju da će moći poslati rano upozorenje u slučaju da Sunce izbaci iznimno jaku baklju i to zahvaljujući dobrobitima umjetne inteligencije.

Postoji, naime, sustav koji može upozoriti 30 minuta prije nego što potencijalno opasna solarna oluja pogodi određeno područje.

Važno je naglasiti da baklje, koliko god bile jake, ne mogu naštetiti nama koliko mogu našoj tehnologiji. Jaka solarna baklja može pogubno utjecati na satelite, komunikacijske sustave i električne mreže, dok će život na zemlji biti posve siguran.

Prema tome, najgore što nam se može dogoditi je da privremeno ostanemo bez struje ili interneta što može rezultirati kaosom, prenosi Universe Today.

Kako bi potencijalnu štetu sveli na minimum, stručnjaci su proizveli umjetnu inteligenciju, model pod imenom DAGGER, koji će predviđati jačinu i smjer solarnih oluja u vremenu kraćem od jedne sekunde.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Astronomi otkrili misteriozni nebeski objekt toliko sjajan da prkosi zakonima fizike
Astronomi se ‘češkaju po glavama’ nakon što su otkrili misteriozni nebeski objekt koji toliko blista da zapravo prkosi zakonima fizike. Otkriveni objekt je 10 milijuna puta svjetliji od Sunca. NASA je pratila takozvane ultraluminozne izvore X-zraka (ULX), objekte koji mogu biti 10 milijuna puta svj…