JESTE LI ZNALI? Za kamenicima je bio lud i pračovjek!

U trećem dijelu rubrike “Jeste li znali?”, Gordana Igrec donosi nekoliko manje poznatih činjenica o školjkašima, rakovima i još ponekom morskom organizmu.

Jeste li znali?

Da – strast za školjkama dolazi iz vremena kada je i prvi pračovjek došao do obale mora! Obljubljenost školjkaša u paleolitskih gurmana dokazana je znakovitim gomilama školjki – osobito kamenica, priljepaka i dagnji – u mnogim špiljama i prapovijesnim naseljima. I danas su školjkaši jedan od najvažnijih izvora fosfora i bjelančevina potrebni našem tijelu.

Da – zbog ljepote svojih kućica puževi su posebno ugroženi zbog prevelikog sakupljanja i izlova! Puževi su na meti roniocima i ribičima koji se služe svakakvim alatima za vađenje ovih organizama i time dovele do toga da pojedine vrste neće dočekati buduće naraštaje!

Photo: Željko Višić

Da – su još od davnih paleozojskih vremena glavonošci postali vladari morskih dubina! A do danas njihove boje i oblici zapanjuju. Zbog velike doze mističnosti, premda žive u našoj blizini, uvijek nas asociraju na nepoznato i duboko. Kreću se brzo, a tijelo im pokreću mišići. Kada su u opasnosti mijenjaju boju, mnogi imaju i svjetleće organe.

Da – morske kornjače postoje već 200 milijuna godina! Krajnje su duboko evoluirale i posjeduju začudne sposbnosti. Obitavaju i prezimljavaju otkrivene i zakopane u morskom mulju! Često zapnu u mrežu ili ih ribari love iz znatiželje. Nekada su bile česte u Jadranu, a danas je njihov broj jako smanjen i kada se ulove u mrežu, predaju se odgovarajućem centru kako bi nakon liječenja bile opet puštene u more. Strogo su zaštićena vrsta!

Photo: Marija Oštarić

Da – pod imenom psa i mačke podrazumijevaju se brojne vrste grabežljivaca hrskavičnog kostura i snažnih čeljusti. To su drevne životinje koje već otprilike 300 milijuna godina žive i u moru i u boćatim uščima rijeka. Narodno je vjerovanje da su ove vrste riba imune na bolesti i tumore, no ipak je znanstveno dokazano da mogu biti pogođene bolestima i parazitima.

Da – su tunjevke ribe otvorenog mora! Gdje god postoji veliko plavetnilo i topla ili ugodna temperatura tu možemo očekivati ove ribe. Njihovo elegantno tijelo razvijeno je za postizanje najvećih brzina u ribljem svijetu. Sve tunjevke žive u jatima i spadaju u najinteresantnije ribe u sportskom svijetu, gdje neke vrste – osobito tuna i sabljan – imaju velik utjecaj na turizam.

Photo: Pixabay

Da – su rakovi prisutni već od davnina na trpezama lukulijanskih gozbi! Rakovi su znamen preporoda i ponovnog rođenja, ali su i simbol nestalnosti! Već od antičkog doba, rakovi su bili cijenjeno jelo, a tako je bilo i u srednjevjekovnoj i renesansnoj kuhinji. Zbog svoje zanimljivosti ostavili su trag posvuda – od izreka, imena mjesta i vodotoka do basni, astrologije i mitova, a bili su i inspiracija umjetnicima te su služili kao lijek protiv nekih bolesti!

PROČITAJTE JOŠ: Jeste li znali? Manje poznate činjenice o odnosima Venecije i Dalmacije

Gordana Igrec